Így szárnyalt az Apple a Steve Jobs utáni évtizedben

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook presents the newest products of the company at the Steve Jobs Theatre of the Apple Park, the new company headquarters of the iPhone manufacturer in Cupertino, US, 12 September 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Christoph Dernbach/dpa
Vágólapra másolva!
A napokban volt tíz éve annak, hogy az Apple legendás alapítója, és a technológiai szektor egyik legnagyobb ikonja, Steve Jobs átadta a vállalat vezetését Tim Cooknak. Az elmúlt évtizedben pedig Cook bizonyította, hogy képes a világ élvonalában tartani az óriáscéget, ami nemcsak az eladási számokon, de a részvényárfolyamon is meglátszik.
Vágólapra másolva!

„Mindig azt mondtam, hogy ha eljön a nap, amikor már nem fogom tudni ellátni a feladataimat az Apple vezérigazgatójaként, akkor azt azonnal tudatom veletek." Ezekkel a szavakkal jelentette be Steve Jobs 2011. augusztus 24-én, hogy lemond a vállalat vezetéséről, és átadja az irányítást Tim Cooknak, aki akkor a cég széles körben megbecsült operatív igazgatója (COO) volt.

Tim Cook vezetése alatt is szárnyalt az Apple az elmúlt évtizedben Forrás: AFP/Bernd Thissen

Jobs akkor már évek óta küzdött a betegségével, de még rövid időre ellátta az igazgatótanács elnöki feladatait, a 2011. október 5-én bekövetkezett haláláig. Noha szakmailag nem volt kétség Cook hozzáértése felől, sokan aggódtak azzal kapcsolatban, hogy a technológiai szektor egyik legnagyobb „látnokának" tartott Jobs helyére egy „technokrata" jellegű vezető kerül. A kétkedők tehát attól féltek, hogy az Apple Jobs nélkül elveszítheti azt a plusz energiát, amely a világ élére emelte a céget.

Ennek fényében kifejezetten érdekes, hogy az Apple részvényárfolyamát egyáltalán nem rengette meg Jobs lemondása.

A bejelentés napján a vállalat papírja mindössze kevesebb mint 1 százalékkal gyengült, ami szinte teljes mozdulatlanságot jelent.

Az elmúlt 10 év távlatából pedig az látszik, hogy azoknak volt igazuk, akik nem aggódtak. Noha a technológiai szektor általános fejlődése és a világgazdaság felfutó időszaka is sokat segített, az Apple megőrizte a pozícióját, és továbbra is a világ élvonalában áll, a részvényárfolyama pedig szárnyalt.

Az Apple részvényárfolyamának és az S&P 500 részvényindexnek a teljesítménye 2011. augusztus 24. és 2021. augusztus 24. között Forrás: Statista

Noha Cook nem állt elő olyan hatalmas dobással, mint amilyen egykor az iPhone volt, sikeresen menedzselte végig az elmúlt évtizedet. Ezt bizonyítja az is, hogy az Apple piaci értéke mára megközelíti a 2500 milliárd dollárt. Összevetésképpen, Jobs lemondásának napján az Apple piaci értéke 348 milliárd dollár volt.

Ha pedig csak a részvényárfolyamot nézzük, akkor Cook sikere vitathatatlan. 2011. augusztus 24. és 2021. augusztus 24. között az Apple részvénye kicsivel több mint 1000 százalékot emelkedett.

A Statista ábráján az is látszik, hogy ezzel könnyedén maga mögé szorította az S&P 500 részvényindex általános teljesítményét (280 százalékos plusz).

A részvényárfolyam azonban nem az egyetlen mérőszám, amely alapján meg lehet ítélni Cook teljesítményét. A Statista azt is megnézte, hogy alakultak az Apple üzleti eredményei a Steve Jobs által vezetett korszak utolsó évében, illetve a Cook által irányított évtized utolsó évében – mivel a negyedéves gyorsjelentésekből lehet dolgozni, vagyis az adott év júniusáig vannak vizsgálható adatok.

Az Apple piaci kapitalizációja 2011. augusztus 24-én és 2021. augusztus 24-én, illetve a vállalat pénzügyi eredményei a két időpont előtti 12 hónapban: teljes bevétel, iPhone-bevételek, iPhone-on kívüli bevételek, nettó profit Forrás: Statista

Itt az látszik, hogy az Apple teljes bevétele a 2011 júniusában véget ért 12 hónapban 100 milliárd dollár volt, míg a 2021 júniusában véget ért 12 hónap során 347 milliárd dollár. Ha ezt ez adatot lebontjuk, akkor csak az iPhone szegmensből befolyó bevételek Jobs utolsó évében 44 milliárd dollárt tettek ki, míg Cook legutóbbi évében 179 milliárd dollárt. Az iPhone-okon kívüli bevétel közben 55, illetve 167 milliárd dollár volt.

Mindeközben a Jobs által vezetett utolsó 12 hónapban az Apple nettó profitja 23 milliárd dollár volt, a Cook által irányított évtized legutóbbi évében pedig 86 milliárd dollár.

A fenti adatokból tehát világosan látszik, hogy Cook irányítása alatt az Apple képes volt tovább szárnyalni. És bár arról lehet vitatkozni, hogy Tim Cook mennyiben folytatta Steve Jobs örökségét, a számok egyértelműen jelzik, hogy az elmúlt 10 év sikeres volt a technológiai óriás számára.