Egy teljes whisky-lepárlót telepítenek át hajón Skóciából Kínába

Brit gazdaság, Nagy-Britannia, Mashman Stuart McIntosh, whisky
Mashman Stuart McIntosh operates the Mash Tun at the Auchentoshan Distillery, a Single Malt whisky distillery, on the outskirts of Glasgow on December 12, 2016. While most of Scotland voted against leaving the European Union, whisky makers have quietly been raising a wee dram to a side-effect of the Brexit vote -- a plunge in the value of the pound. The currency devaluation has made exports cheaper, generating a bump since 90 percent of Scotch whisky is sold outside Britain, although the industry warns the longer-term outlook is far more cloudy. / AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN / TO GO WITH AFP STORY BY MARK MCLAUGHLIN
Vágólapra másolva!
Egy teljes whisky-lepárló szállítanak át Skóciából Kínába elemekre szedve, hogy aztán ott összeszerelve megépüljön Belső-Mongólia első lepárlóüzeme.
Vágólapra másolva!

Egy teljes whisky-lepárló elemeit szállítják át Skóciából egy kínai kikötőbe, hogy az elemek aztán végül megérkezzenek Belső-Mongóliába, ahol az összeszerelés után ez lesz a térség első lepárlóüzeme.

A több mint 35 tonnás szállítmányban a lepárló minden eleme megtalálható, beleértve a padlót, a szabályozó szelepeket és a csővezetékeket is.

A szállítmány a skóciai Buckie-ból indul a kínai Tiencsin kikötőjébe, hogy végül eljusson Belső-Mongóliába, ahol egy most épülő üzemben állítják majd össze az elemeket – írja a BBC.

Skóciából érkezik Kínába Belső-Mongólia első whisky-lepárlója (illusztráció) Forrás: AFP/Andy Buchanan

A szállítás része a Forfar Valentine International és a kínai Mengtai Group 2019-ben aláírt, 3 millió font (kb. 1,4 milliárd forint) értékű megállapodásának. Az Ordosban épülő létesítmény várhatóan az idei év végén nyílik meg.

A lepárló berendezéseket a rothesi (Skócia) székhelyű Forsyth nevű vállalat építette, amely öt mérnökből álló csapatot küld az összeszerelés helyszínére, hogy felügyeljék a munkálatokat. Emellett a vállalatnak van egy csapata Hongkongban is, amely az értékesítés utáni szolgáltatásokért felel majd.

Külön érdekesség viszont, hogy ez lesz a Mengtai Group első vállalkozása a whiskyk világában.

A társaság Belső-Mongólia legnagyobb magáncége, de a fő tevékenységei közé olyanok tartoznak, mint a szén- és villamosenergia-kitermelés.