Ezek segíthetnek a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésében

apa olvasás könyv gyerekek szülő "Ambiciózus anyuka munkába állna" - szülés után a munkaerőpiacon család
Ahhoz, hogy egy nő a munkahelyén és a családban is képes legyen helytállni, bizony az apukák segítségére is szükség van
Vágólapra másolva!
Az iskolakezdés kapcsán sokszor előjön a zsebpénz kérdése, a gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelésének azonban ez csupán egy igen kicsiny szelete. A pénzről való helyes gondolkodást érdemes minél fiatalabb korban elsajátítani, ugyanis, ha a szülő nem tanítja meg utódainak a pénz kezelését, akkor valaki más fogja azt megtenni, ami meglehetősen kockázatos. A most következő tippekk abban nyújthatnak segítséget, hogy szülőként hogyan formálhatjuk játékosan, de mégis hatékonyan a gyermekeink pénzhez való viszonyát.
Vágólapra másolva!

A Cambridge-i Egyetem tanulmánya azt találta, hogy a gyermekek alapvető pénzügyi szokásai már 7 éves korban kialakulnak. Fontos tehát, hogy egészséges példát mutassunk számukra, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel követik ezt, ha idősebbek lesznek.

  1. Már egészen óvodáskortól jó ötlet az apró gyűjtögetése.

    A malacpersely helyett érdemes viszont, egy átlátszó edényt használni a megtakarított forintokhoz. Ez azért lényeges, mert az üvegedényben a kisgyerek is láthatja, hogyan lesz a pénzből napról-napra több és több.

  2. Mutassa meg neki, hogy a dolgoknak ára van! Nem elég viszont elmondani, hogy mi mennyibe kerül. Érdemes egy-egy kisebb játékra valót az ő aprós üvegéből kivenni, és megengedni, hogy a kisgyerek vihesse magával az üzletbe, és adja át a pénzt a pénztárosnak. Ennek az egyszerű akciónak nagyobb hatása lesz, mint egy ötperces előadásnak.
    Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock
  3. Az általános- és középiskolásoknak már adhatunk alternatívát is, Például: "ha megveszed ezt a videojátékot, akkor nem lesz pénzed megvásárolni ezt a pár cipőt." Ebben a korban a gyerekeknek már képesnek kell lenniük mérlegelni a döntéseket és megérteni a lehetséges következményeket.
  4. Ne legyen szokás, hogy a gyerekeknek "csak úgy" pénzt adunk!

    Fizessünk nekik a ház körüli munkákért, vagy épp a jó osztályzatért! Ez a koncepció segít a fiataloknak megérteni, hogy a pénzért meg kell dolgozni, és nem csak úgy ajándékba adják.

  5. Tanítsuk meg arra, hogy kerülje az impulzusvásárlást! Ez a korosztály különösen tudja, hogyan lehet könyörgéssel vagy hisztivel kierőszakolni a dolgokat, "itt és most". Érdemes ilyenkor hagyni, hogy saját maguknak, a spórolt pénzükből vegyék meg ezeket. Ugyanakkor bátorítsuk a gyereket, hogy aludjon rá legalább egy estét, mielőtt valami drága terméket megvásárolna!

  6. Segítsen kitalálni, hogyan lehet pénzt keresni! A tinédzsereknek általában rengeteg szabadidejük van. Például a nyári szünetben támogassa abban, hogy munkát találjon vagy épp vállalkozzon!

    A nyári diákmunka jó módja annak, hogy a gyerekek megtanulják értékelni a pénzt. Forrás: Shutterstock

    A tizenéveseknek már azt is meg lehet tanítani, hogy mi a különbség a rövid- és a hosszú távú megtakarítás között. Kitűzhetünk valamilyen konkrét, nagyobb időintervallumra szóló takarékoskodási célt is, amire érdemes időnként emlékeztetni is a tinit, és természetesen megdícsérni, ha sikerült megvalósítania azt.

Fontos, hogy az utódok pénzügyi tudatosságra való szoktatása során játékosan, de ugyanakkor következetesen álljunk a témához. Hiszen ha már fiatalon pozitív érzelmeket társítanak a munka és a vagyon fogalmához, az nagy valószínűséggel egy egész életükre meghatározza majd az azokhoz való viszonyát.