Orbán Balázs: A pénzügyi támogatások átláthatóságának növelése közérdek

Orbán Balázs, magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, interjú, 2020.11.18.
Vágólapra másolva!
Magyarország kiemelt célkitűzése valamennyi szervezet gazdálkodása átláthatóságának növelése, írta Orbán Balázs közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A jelentős anyagi erőforrással rendelkező szervezetek komoly befolyást tudnak gyakorolni a közéletre, így a részükre nyújtott pénzügyi támogatások átláthatóságának növelése közérdek, amit az Európai Bíróság a korábbi magyar szabályozás vizsgálata során is megerősített, írta a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke.

A héten megjelent szabályozás is ezt a közérdekű célt szem előtt tartva született, és az átláthatóság érdekében szűkíti a névtelen támogatások körét, miközben nem célja a más szervezetekre, például a pártalapítványokra, vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása.

Ezért arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye.