Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háromezer ember ragadt egy szingapúri óceánjáró fedélzetén a koronavírus miatt

virus Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 CRUISE DISEASE TOURISM
People are seen onboard the Dream Cruises' World Dream cruise ship docked at the Marina Bay Cruise Centre in Singapore on July 14, 2021, after it returned to the city state following a passenger's positive test for the Covid-19 coronavirus. (Photo by Roslan Rahman / AFP)
Vágólapra másolva!
A World Dream óceánjáró fedélzetén 1666 utas és a hajó 1249 fős személyzete volt köteles a kabinjában maradni hosszú órákon keresztül. A hajó még vasárnap futott ki a három éjszakás kirándulásra, azonban egy vendég pozitív Covid-19 tesztet produkált, amely percek alatt a feje tetejére állította a menetrendet, és karanténra kényszerítette az összes hajón tartózkodót.
Vágólapra másolva!

A fedélzeten pozitív eredményt kapott 40 éves férfit egy szárazföldi eset szoros kontaktjaként azonosították, és a fedélzeti egészségügyi protokoll részeként a kórházba szállításáig azonnal elszigetelték. Az utasok elmondása szerint hajnali 1 óra körül egy bejelentésben értesültek a gyanús esetről, és onnantól már nem is hagyhatták el a kabinjukat. A vendégek csak szerdán este kezdhették elhagyni a Genting Cruise Lines "sehova sem tartó hajóját".

A Genting Cruise Lines óceánjárója kiköt a szingapúri Marina Bay Cruise Centerben 2021. július 14-én, miután egy utas Covid-19 pozitív tesztjét követően visszatért a törpeállamba Forrás: AFP/Roslan Rahman

Szingapúr tavaly novemberben engedélyezte újra a luxushajóutakat, amelyek kikötés nélkül, pár napon át szelik az óceán habjait, és a fedélzeten nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget az utasoknak. A napokban azonban növekvő számú Covid-19 esetet tapasztaltak az országban, amelynek vélhetően egy karaoke- bár volt a kezdeti gócpontja és a fertőzés innen kiindulva érte el az óceánjáró utasát is.

A hírek szerint ugyanakkor a hajótársaság ura a helyzetnek, és a hatóságokkal együttműködve, megkezdték az utasok rendezett, ellenőrzött leszállítását.

Minden vendégnek, aki leszáll a World Dream-ről, kötelezően részt kell vennie egy antigén gyorsteszten a hajótársaság helyi irodájában.

A World Dream menetrendjében következő két éjszakás, szerdai útjának törlését leszámítva a többi meghirdetett hajókirándulást nem is módosították.

Mióta 2020 novemberében újraindultak a szingapúri luxushajók, ez volt az első pozitív eset a járatokon, ugyanakkor decemberben a Royal Caribbean Quantum of the Seas hajó közel 1700 utasa több mint 16 órán át kénytelen volt elszigetelődni kabinjaiban egy tévesnek bizonyult Covid-gyanú miatt. Ráadásul az eset sokakban felidézte a tavalyi évben karanténba helyezett első tengerjáró hajó, a Diamond Princess kálváriáját is. Ezt a vírus miatt 3700 emberrel a fedélzetén tartóztattak fel a Japánban található Jokohama kikötőjében még 2020. február elején. A hajó helyzetét a hatóságok akkor képtelenek voltak megnyugtatóan rendezni, a világ sajtóorgánumait bejárt híradások szerint az óceánjárón borzalmas állapotok között kellett az utasoknak vesztegelniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről