Ananászra váltanak a termesztők a fekete tea első számú exportáló országában

ananász ültetvény
Ananászok az ültetvényen
Vágólapra másolva!
Kenyában egyes teatermesztők úgy döntöttek, hogy inkább átállnak az ananászra. A klímaváltozás hatására ugyanis megváltoztak a termesztési körülmények, amelyek egyre kevésbé kedveznek a teának, viszont annál inkább más terményeknek.
Vágólapra másolva!

A kenyai teatermesztők egy része sajátos megoldásokkal igyekszik alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Ahogy ugyanis a hőmérséklet emelkedik, és egyre gyakoribbak az áradások és a szárazságok, úgy lesz egyre nehezebb teát termeszteni az afrikai országban.

Az átállás pedig globális léptékben is nagy jelentőségű lehet hosszú távon, ugyanis Kenya egykoron a világ egyik teatermesztő központja volt, és jelenleg is globális éllovas a fekete tea exportjában

– írja az Africanews.

Idén májusban pedig a Charity Christian Aid nevű szervezet közzétett egy jelentést, amelyben hangsúlyozták, 2050-re a klíma változása több mint 25 százalékkal rontja majd a kenyai teatermesztés ideális feltételeit – a termelők beszámolói szerint a legnagyobb gondot az egyre kevesebb csapadék jelenti.

Az ananász mentheti meg a kenyai teatermesztőket? Forrás: Arut Thongsombut / Pixabay

Ennek következtében pedig sokan átállnak majd az ananász termesztésére, amely sokkal kevesebb esőt igényel.

Összességében viszont már most is jelentős problémát okoz a farmereknek a klímaváltozás, akik sokszor teljesen ki vannak szolgáltatva anyagilag a teatermesztésnek.

Mivel pedig Kenya teljes GDP-jének nagyjából 4 százalékát adja a teaipar, az ország egésze számára is kulcsfontosságú lesz a jövőben az átállás.