Összefog a Porsche az e-autókat gyártó horvát Rimaccal, és ott a Bugatti is a háttérben

Bugatti Chiron
Vágólapra másolva!
A Porsche és a horvát Rimac elektromos autókat gyártó cég bejelentette, hogy közös vállalkozást hoznak létre, melynek része lesz a Volkswagen luxusmárkája, a Bugatti is. Utóbbi többségi tulajdonrésze ezzel a horvát céghez kerül.
Vágólapra másolva!

Hatalmas közös projekt formálódik az autópiacon, ahogy a Porsche és a horvát Rimac elektromos autókat gyártó társaság bejelentette, hogy közös vállalkozást hoznak létre, melynek része lesz a Volkswagenhez tartozó luxusmárka, a Bugatti is – írja a CNBC.

A közös vállalkozás neve Bugatti-Rimac lesz, és a társaság egy úgynevezett „hiperautó"-gyártóként működik majd, vagyis exkluzív luxus sportautókat terveznek előállítani.

A projektet az idei negyedik negyedévben indíthatják el.

Bugatti Chiron Forrás: Bugatti

A Rimacnak 55 százalékos részesedése lesz majd a közös vállalkozásban, míg a Porsche 45 százalékos részesedést birtokol majd. Az üzlet egyik legizgalmasabb része viszont az, hogy

a Bugatti többségi tulajdonrésze ezzel a Volkswagentől a horvát társasághoz kerül – a Porschén keresztül.

Vállalati szempontból egyébként továbbra is a Volkswagen áll a projekt középpontjában, mivel a német autógyártónak jelenleg 24 százalékos részesedése van a Rimacban – 2018-ban még csak 10 százalékos volt a tulajdonrész.

A közös projekt által tervezett első autó egy nyolchengeres, 1500 lóerős Bugatti lesz, amely a Chiron nevet kapja. Mellette pedig érkezik egy 2,4 millió dolláros, teljesen elektromos „hiperautó", a Rimac Nevera is – 1900 lóerővel. A járműveket egyébként a cégek már külön be is jelentették korábban.

Rimac Nevera Forrás: Rimac Automobili

A cél a Bugatti hiperautók terén megszerezett tapasztalatának összeolvasztása a Rimac elektromos megoldásaival – mondta Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója. Blume szerint így egy „tökéletes kombináció" jön létre.

A társaság nem közölte a nyilvánossággal a megállapodás pénzügyi részleteit, de annyit tudni, hogy a Bugatti-Rimacnak 430 alkalmazottja lenne.

Közülük 300-an a vállalat horvátországi központjában dolgoznának, 130-an pedig a Bugatti gyárában, Molsheimben. A cégek jelezték, hogy a Bugatti modelljeit továbbra is az eddigi üzemben állítják majd elő.