Kiderült, mi épül meg a legendás békéscsabai gyár helyén

építőipar, építkezés, szerkezet, épület, munkások
Silhouette engineer standing orders for construction crews to work on high ground heavy industry and safety concept over blurred natural background sunset pastel
Vágólapra másolva!
Hárommilliárd forintot meghaladó összegből épít az Élésker Kft. új Reál üzletet Békéscsabán, az egykori kötöttárugyár helyén - jelentették be a leendő kiskereskedelmi egység helyszínén csütörtökön sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az új Reál üzletek építészeti mintájául szolgáló épület 2.100 négyzetméteres lesz, a legmodernebb alapanyagokból és technológiával épül. A kivitelező Konstrukt X. Kft. kialakít egy 800 négyzetméteres üzlethelyiséget is, amelyet bérbe adnak majd és egy 211 férőhelyes parkolót hat elektromos töltőhellyel, valamint 60 kerékpárnak elég tárolót - közölte Túri Zsolt, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója.

Az első munkagépek idén júniusban vonultak fel a 12 ezer négyzetméteres területen, augusztus végén szeretnék elkezdeni az új, főleg könnyűszerkezetes épület alapozását, amelyet karácsonyig szeretnének teljesen felépíteni.

Az új üzlet a tervek szerint egy év múlva nyit.

Tyetyák Magdolna, a beruházó Élésker Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a beruházás végleges költsége még nem ismert, a tervezés ugyanis csak néhány lépéssel előzi meg a kivitelezést; a forrást saját erőből és banki hitelből biztosítják. Hozzátette,

az Élésker Kft. több mint 4 száz munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele meghaladja a 9 milliárd forintot.

2005 óta a Reál-hálózat tagjaként, franchaise rendszerben 40 élelmiszerüzlet feladatait szervezi.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az egykori kötöttárugyár területét befektetési lehetőségként, valamint a kereskedelmi tevékenység erősítése érdekében vásárolták meg.

Továbbá az ügyvezető azt is megosztotta, hogy az új bolt megnyitásakor két üzletet bezárnak, az ott dolgozókat az új egységben foglalkoztatják tovább.

Békéscsabán 1905-ben alapították a hajdani BÉKÖT-öt, amely eredetileg műbútorgyár volt. A Rokka Kötőszövő Rt. 1920-ban nyitotta meg a városban az üzemét, ebből és több ruhaipari cégből jött létre 1949-ben a Békéscsabai Kötöttárugyár, amely a hatvanas évek elején már az ország egyik legmodernebb, több mint ezer embert foglalkoztató textilüzeme volt. A gyárnak azonban a nyolcvanas években csökkentek a megrendelései és a bevétele; 1992-ben szűnt meg; 2012-ben ítélték bontásra.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a nagyberuházással a belváros egyik forgalmas helyszíne újul meg, ezáltal rendezetté válik a központ utolsó elhanyagolt területe is.