Az amerikaiak versenyt futnak az orosz kaviárért

Caviar production without killing the sturgeon  tokhal kaviár
An employee of Vivace Correct Caviar holds a sample of freshly harvested caviar in the laboratory in Loxstedt, Germany, 29 July 2014. Caviar is produced here without killing the sturgeon. This is the world's only such facility. Photo: INGO WAGNER/dpa
Vágólapra másolva!
Az Orosz Mezőgazdasági Bank legfrissebb adatai szerint 2020-ban éves szinten 12 százalékkal nőtt az orosz kaviár exportja, az elmúlt öt évben pedig csaknem megduplázódott.
Vágólapra másolva!

A világ kaviárforgalmának 60 százalékát még ma is a Kaszpi-tengerből nyerik, a két legnagyobb kitermelő Oroszország és Irán. A legerősebb kereslet az ínyencség iránt az Egyesült Államokban volt megfigyelhető, amely tavaly a csemege világszinten vezető fogyasztója lett.

- mondták az Orosz Mezőgazdasági Bank elemzői.

Fehéroroszország a második legnagyobb vevő, 176 tonna orosz kaviárt importált, Kazahsztán pedig 153 tonnával a harmadik helyezett lett. 2020-ban még Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Grúzia és Kína is bekerült az orosz kaviár legnagyobb importőreinek első tíz helyezettjébe, annak ellenére, hogy a Kínába irányuló szállítás 65 százalékkal 15 tonnára csökkent, szemben a 2019-ben regisztrált 42 tonnával.

A világszerte közkedvelt kaviár a különböző tokhalfajták ikráinak közös elnevezése.

A tokhalak vérbeli ősállatok, sok kutatás szerint a cápáknál előbb jelentek meg a földön, de csak az északi féltekén, így Észak-Amerikában, Kanadában és Ázsiában . A tokhalak súlyának átlagosan 10 százaléka az ikra. Ez persze még nem a kaviár, ebből ugyanis lejön a petefészek, és a technológiai folyamatok során is veszít a súlyából. Egy tízkilós halból az ikra egy kiló, ebből a kaviár alig hetven deka, amelynek kinyerése a nőstény állatok halálával jár. A beluga vagy viza ikrája a legnépszerűbb, mert a legkevésbé halízű.

A beluga kaviár rendkívül nehezen érhető el, és csak kis mennyiségben értékesítik. Forrás: MSN.COM

A legdrágább kaviár viszont a fehér kaviár, az albínó tokhalak ikrája. Ritkasága miatt vagyonokba kerül. 600 gramm fehér kaviárért akár 8000 eurót, 2,8 millió forintot is elkérhetnek. Ez majdnem háromszor több, mint a fekete kaviár ára.