Minden eddiginél színesebb programokat kínál idén a NAK Szántóföldi Napok kiállítás

NAK
DCIM\100MEDIA\DJI_0011.JPG
Vágólapra másolva!
A tavalyi szünet után az idén ismét megnyitja kapuit az ország legnagyobb – több mint 40 hektáros – területen megvalósuló szántóföldi rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok. Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével ennek kapcsán többek között arról beszélgettünk, hogy milyen programokkal és különlegességekkel várják ezúttal az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködésben - június 9-10-én immár negyedik alkalommal rendezi meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást, amelynek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek szolgálnak helyszínül. A rendezvény jelentőségét jól mutatja, hogy legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg, ez évben pedig Áder János köztársasági elnök fogja megnyitni.

– kezdte beszélgetésünket Győrffy Balázs.

- Egy magas presztízsű rendezvényről van szó. Mi adta annak idején az ötletet, hogy elindítsanak egy ilyen színvonalas agráripari seregszemlét?

2017-ben nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor megszerveztük az első NAK Szántóföldi Napokat. Külföldi szántóföldi események sikeres példáit és azok pozitív hozadékait láttuk magunk előtt, és olyan nagyszabású, újszerű rendezvényt álmodtunk meg, amire nem volt még példa Magyarországon.
2017 óta – a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlva – rendre 15-20 ezer szakmai érdeklődő látogatott ki a NAK Szántóföldi Napokra. Tavaly a koronavírus miatt – ahogy számos más esemény – ez a rendezvény is elmaradt, így idénre még színesebb, változatosabb szakmai programsort igyekeztünk összeállítani, hogy mindenki megtalálja a magának valót.

Évről évre látványos mezőgazdaságigép-showt rendeznek a kiállításon Forrás: NAK

- A koronavírus-járvány és az elmúlt időszak korlátozó intézkedései óhatatlanul az agráriumban is éreztették a hatásukat. Mire számítanak: milyen lehet az idei fogadtatás?

Úgy véljük, hogy a hosszú ideig tartó bezártság után jelentős igény mutatkozik a nagyobb rendezvények iránt, és ez a hatalmas területen, 40 hektáron megrendezett esemény kellő biztonságot nyújt. A széles programkínálatból adódóan a kilátogatók egy szabadtéri helyszínen tekinthetik meg az elmúlt két év újdonságait és fejlesztéseit. Úgy gondolom, a szakmai közönség mellett a „civilek" számára is érdekes lehet a kiállítás.

- A szokásos szakmai programokon kívül, illetve azok mellett, milyen látványosságokat, érdekességeket kínálnak az idén a látogatók számára?

A rendezvény évről évre széles körű tájékozódási pont a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett közel 10 hektáros területen az évszaknak megfelelő fajtabemutatókkal, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai újdonságokkal is várjuk őket. Az idén a rendezvény mindkét napján bemutatjuk a gyakorlatban a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket, a nagy és biztonságos termést ígérő fajtákat, hibrideket. A kiállítási területen a kamara több szakértője is segítséget nyújt a látogatóknak, például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. Továbbá kialakítunk egy fenntarthatósági témájú tanösvényt, amely hasznos tudnivalókkal szolgál a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól és azok kezeléséről. Emellett idén is készülünk egy bemutató talajszelvénnyel, amihez kapcsolódóan helyszíni ismertetők is lesznek, illetve a gasztrofaluban közvetlenül a termelők kínálatával találkozhatnak majd a látogatók.

A NAK Szántóföldi Napok a legnagyobb agrárkiállítás Magyarországon Forrás: NAK

Rövid programajánló

Június 9-én, szerdán
- 10 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó, a kiállítást Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg;
- 13 órakor lesz az Év Szaktanácsadója Díj átadása, majd a kiállítás bejárása a protokoll vendégekkel;
- 14 órakor Ajánlati Fajtalista búza-repce-kukorica oklevél- és díjátadója következik.

Június 10-én, csütörtökön
- 10 órától együttműködési megállapodások aláírására kerül sor a NAK, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Nemzeti Földügyi Központ, valamint a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége között.

Mindkét nap 11 és 12 óra, valamint 14:30 és 16 óra között tekinthető meg a szántóföldi gépshow.

- Minden évben kiemelt érdeklődés kíséri a kiállításon a mezőgazdasági gépek bemutatóját.

Valóban, évről évre a rendezvény különlegessége, hogy a gyakorlatban is megnézhetők, kipróbálhatók a kiállított gépek – így lesz ez az idén is. A NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata látható, szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon – közel egyhektáros területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket, amelyeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, „akció" közben is meg lehet tekinteni, a mintegy másfél hektáros demópályán.