Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Így zajlik a világ legveszélyesebb és leghosszabb állásinterjúja

SAS brit különleges erők katonai kiképzéses és James bond 
 British,Special,Forces,Soldier,With,Weapon,Take,Part,In,Military british,uk,english,military,army,unit,ops,person,forces,servicem
British special forces soldier with weapon take part in military maneuver. war, army, technology and people concept.
Vágólapra másolva!
Csak a legrátermettebb, legkeményebb és leglelkesebb katonák tudják végigcsinálni a brit különleges erők hónapokon (sőt, éveken) át tartó intenzív kiképzését. Ráadásul, amíg a hollywoodi akciófilmekben a főhősök rendre kimenekülnek az ellenség karmai közül, a való életben sokszor korántsem alakul így az elit kommandósok élete. A fizetés ugyan csábító, de érdemes összeszedni, hogy mennyit kell kibírni az újoncoknak cserébe.
Vágólapra másolva!

Az SAS vagy a Special Air Service (Különleges Légi Szolgálat) a brit haderő kis létszámú fegyveres alakulata, amely a világ egyik legjobban kiképzett katonai egységének számít.

A máig sok rejtély övezte szervezetet 1941-ben alapították, és napjainkban körülbelül 500 aktív tagja van.

Az SAS az egyik legrégebbi katonai elitalakulat, és az idők folyamán számos speciális műveleti egységnek szolgált modelljéül, például az Egyesült Államok Delta Force kommandójának is. A katonákat a legextrémebb körülményekre is kiképzik, többek között ejtőernyős ugrásokra, mélyvízi merülésre, valamint a különböző hadi járművek és fegyverek kezelésére.

Egy harcos felkészítése a brit államnak körülbelül 1,5 millió dollárba (427 millió forint) kerül,

a szolgálatba lépők alapfizetése (zsoldja) pedig évi átlag 27 217 font (11 millió forint), amelyhez még különféle bónuszok és bevetési díjak is hozzáadódnak. Nem csoda hát, hogy azok az újoncok, akik túljutnak az embert próbáló kiképzésen, szinte szó szerint nemzeti kincsnek számítanak.

Különösen kemény már az előszűrés is Forrás: AFP

Hat hónapos megfelelőségi teszt

Az SAS kiválasztási folyamata valószínűleg a világ egyik legkeményebb állásinterjújának tekinthető - ami persze valójában egy hosszúra nyúló tesztsorozat. A közismerten extrém és könyörtelen kiválasztási folyamat olyan terepre és körülményekre készíti fel az újoncokat, ahol és amikben a nemzetbiztonság érdekében sokszor élet-halál döntéseket kell meghozniuk.

A különleges kiképzést kapó katonák a leghalálosabb és legösszetettebb katonai missziókat hajtják végre, a terrorizmus elleni küzdelemtől a túszmentésig.

A kiválasztási folyamat kivételesen fárasztó, több mint 85 százalékos lemorzsolódással. A kvalifikációhoz az első lépés egy erőnléti teszt, amelynek részei:

  1. Minimum 45 fekvőtámasz
  2. Minimum 45 felülés
  3. 2,4 km futás 9 perc 30 másodperc idő alatt
  4. 10 méteres toronyugrás
  5. 200 méter úszás egyenruhában, maximum 5 perc alatt
  6. Víz alatti merülési teszt
  7. 12,8 km futás hegynek fel, kevesebb mint 60 perc alatt

Lapozzon, hogy további részleteket tudjon meg arról, milyen megpróbáltatásokon át vezet az út ezért a zsoldig!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről