Évi ezermilliárd forintot takaríthatna meg az e-aláírással Magyarország

neptun elektronikus aláírás
A Neptun elektronikus aláírás valójában egy kriptográfiai eljárás, ami lehetővé teszi az azonosítást.
Vágólapra másolva!
Évi ezermilliárd forintot spórolhatna a magyar állam a közigazgatás digitalizálásával, és a vállalkozások esetében is bőven fedezi a ráfordítás költségeit az elektronikus aláírás bevezetése - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Nagyot nőtt tavaly az elektronikus aláírást használók száma az e-aláírást hitelesítő Netlock Kft. adatai alapján Magyarországon: részben a járványhelyzetben bevezetett home office miatt éves szinten megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a szolgáltató rendszerében. Közben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság statisztikái szerint csökkent a felhasználók száma.

Az e-aláírást szabályozó első európai uniós irányelv 1999-ben jelent meg, amelyet minden tagország 2001 végéig illesztett a saját nemzeti jogrendjébe

– mondta a Világgazdaságnak Erdősi Péter Máté, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség alelnöke.

A kép illusztráció Fotó / 123RF

Ennek ellenére nem indult meg hirtelen a tömeges felhasználás. Az e-aláírások terjedésének nagy lökést az adott, hogy 2008 óta a cégbírósági eljárásokat kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet intézni, de ez főként az ügyvédeket és a jogászokat érintette.

A magánszemélyek az e-személyi 2016-os indulása alkalmával juthattak hozzá legegyszerűbben, viszont ezt kétévente meg kell újítani,

és az új regisztrálók száma az elmúlt két évben feleződött. Ugyanakkor 2020 végétől már videóazonosítással is lehet igényelni az e-aláíráshoz szükséges tanúsítványokat, korábban ehhez személyes megjelenésre volt szükség.

A magyar vállalati szegmens tavaly 21.680 tanúsítványt birtokolt, az elektronikus aláíráshoz szükséges, majdnem másfél milliárd időbélyegből viszont – amely a dokumentum aláírásának idejét hitelesíti – több mint egymilliárd van a cégeknél. Ez is mutatja, hogy a vállalati szektorban egyre inkább elterjedt az elektronikus dokumentumok használata.

Kacsenyák Barna, a Netlock államigazgatási üzletágának vezetője szerint egy ilyen komplex e-hitelesítési megoldás milliós, akár tízmilliós beruházással is járhat, de a megtakarítás bőven fedezheti a ráfordítás költségeit.

Számítások szerint Magyarország közel 1000 milliárd forintot spórolhatna a közigazgatás digitalizálásával.

Erdősi Péter Máté úgy véli: ehhez a változáshoz a technológiával kapcsolatos tudás megszerzése kulcsfontosságú, amire jó alkalom lehet a mai, a magyar elektronikus aláírás napja alkalmából rendezett konferencia.