Újabb fordulat az Ever Given balesetének ügyében

Ever Given, hajó, Szuez, Egyiptom
A picture released by Egypt's Suez Canal Authority on March 29, 2021, shows a tugboat pulling the Panama-flagged MV 'Ever Given' container ship after it was fully dislodged from the banks of the Suez. - The ship was refloated and the Suez Canal reopened, sparking relief almost a week after the huge container ship got stuck and blocked a major artery for global trade. Salvage crews have been working around the clock ever since the accident which has been blamed on high winds and poor visibility during a sandstorm. (Photo by - / SUEZ CANAL AUTHORITY / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb érdekes körülmény merült fel a közelmúltban a Szuezi-csatornát egy időre eltorlaszoló Ever Given óriáshajó ügyében. A hatalmas jármű biztosítója szerint az egyiptomi vízi út üzemeltetője ellenőrizte a Szuezi-csatornát márciusban elzáró konténerhajó sebességét még az ominózus baleset előtt, és ezt követően engedte be a csatornába a konténerszállítót – számolt be a Reuters.
Vágólapra másolva!

A UK Club biztosító azt követően adta ki közleményét, hogy a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) vezetője kijelentette:

a hajó túl gyorsan haladt, amikor zátonyra futott, de a csatornát nem terheli felelősség.

Mindennek pedig jelentősége lehet abból a szempontból, hogy az SCA szerint részben a hajó rosszul megválasztott sebessége vezetett a balesethez az erős szélben. A biztosító állítása szerint ugyanakkor az üzemeltetésért felelős munkatársak tisztában voltak azzal, hogy a teherhajó milyen sebességgel lép be az átjáróba.

Az Origo folyamatosan tájékoztatja olvasóit az Ever Givennel kapcsolatos legfrissebb hírekről, legutóbb egy mentőhajó legénysége egyik tagjának haláláról számoltunk be:

Az Ever Given, a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója továbbra is a csatornában vesztegel, mivel a felek még nem zárták le a kártérítési tárgyalásokat. A hajó március 23-án a nagy szélben elakadt, ami több napra leállította a forgalmat mindkét irányban, és megzavarta a globális kereskedelmet.

Az SCA eredetileg 916 millió dolláros kártérítést követelt a japán Shoei Kisen tulajdonostól, de azóta közölte, hogy hajlandó lenne 550 millió dollárt elfogadni, beleértve egy 200 millió dolláros készpénzes letétet a hajó kiszabadításának biztosítására.

MV 'Ever Given' konténerszállító hajó Forrás: AFP/-

Bár a UK Club szerint az Ever Given tulajdonosai és biztosítói "teljes mértékben elismerik, hogy az SCA jogosult kártérítésre az incidensből eredő jogos követeléseiért", hozzátette, hogy aggasztják a hajó és a parancsnok ellen felhozott vádak.

– véli a UK Club.

"Ezek az ellenőrzések magukban foglalják az áthaladás sebességét és a kísérő vontatóhajók rendelkezésre állását" - áll közleményükben, amivel arra utalnak, hogy az SCA részleges felelőssége éppúgy felvethető az incidens kapcsán, mint a hajó kapitányáé és irányítói.

Az Ever Given tulajdonosai és biztosítói korábban vitatták a hajó feltartóztatását és a kártérítési igényt,

ügyvédeik állítása szerint az SCA hibás abban, hogy engedélyezte a hajó belépését a vízi útvonalra, és hogy nem biztosított megfelelő vontatókat.

Osama Rabie, az SCA elnöke a múlt héten a Reutersnek elmondta, hogy

az Ever Given a megfelelő 8-9 km/órás sebesség helyett 25 km/órás sebességgel haladt,

a kormánylapátja nem volt beállítva, és dönthetett volna úgy is, hogy nem megy be a csatornába.