Különleges természeti környezetben épül az új magyarországi kerékpárút

Kerékpárút
Vágólapra másolva!
Tovább épül Tokaj kerékpáros útvonala a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában. Most 145 méter hosszban, három méter magas gabionfal megtámasztást kell építeniük a kivitelezést végző Zemplénkő és Ke-Víz szakembereinek.
Vágólapra másolva!

Ez a kerékpárút részét képezi az EuroVelo 11. számú útvonalának, amely egy Észak-Dél irányú Norvégiából Görögországba haladó európai kerékpárútvonal.

Egyike azon három EuroVelo-útvonalnak, amely Magyarországon is áthalad. A Magyar Építők cikke ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a kerékpárút a Tisza vonalát követi és körbeöleli a Tisza-tavat a Tisza-tavi kerékpárúttal.

Az épülő útvonal egy részén a Bodrog folyó közvetlen környezetében halad a nyomvonal Forrás: NIF Zrt.

A mostani beruházás 17 hektáron zajlik majd, közel 6,8 kilométer kerékpárút építésével, amely 11 különálló építményből fog állni. A projekt több mint 1,6 milliárd forintból, hazai és uniós forrásból valósul meg.

Jelenleg tervezési feladatok zajlanak, ezt követik a favágási és az irtási munkák, illetve a lőszermentesítés. Majd ezután kezdődhetnek a tényleges útépítési munkák.

Az épülő útvonal egy részén a Bodrog folyó közvetlen környezetében az árvízvédelmi töltés oldalában halad a nyomvonal. Itt közel 145 méter hosszban, három méter magas gabionfal megtámasztást kell építeni (a gabionfal fémketrecbe hordott kövek halmaza, amely falat képez és könnyen mobilizálható). Előreláthatólag 2022. április végére várható a projekt befejezése.