Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ehető építőanyagokat készítettek zöldségekből és gyümölcsökből

gyümölcs zöldség vászon táska
Vágólapra másolva!
A Tokiói Egyetem tudósai kitalálták, miként lehetne az eldobásra ítéltetett zöldség- és gyümölcsmaradványokból erős építőanyagokat előállítani - számol be arról a Store Insider.
Vágólapra másolva!

A cél eléréséhez a csapat a fűrészporból készült építőanyagok előállításához is használt „hőpréselés" nevű eljárást alkalmazta. A különbség annyi, hogy jelen esetben fa helyett vákuumban szárított, porított ételmaradványokat – például kínaikel-leveleket, moszatot és sütőtököt, illetve narancs-, banán- és hagymahéjat – vettek igénybe.

A feldolgozási procedúra keretében az élelmiszerport vízzel és fűszerekkel összekeverték, majd pedig az elegyet magas hőmérsékleten formába préselték.

Miután a csapat a kapott anyagok hajlítószilárdságát letesztelte, az illatukról, ízükről és megjelenésükről is véleményt formált.

Új eljárással értek el sikert japán kutatók Forrás: Tokiói Egyetem Műszaki Tudományok Intézete

„A sütőtökből származó minta kivételével hajlítószilárdság tekintetében az összes anyag meghaladta az elvárásainkat – állította a tanulmányban résztvevő egyik tudós, Kota Macsida. "Megállapítottuk azt is, hogy a kínai kel leveleiből alkotott, a betonnál több mint háromszor erősebb anyag a gyengébb, sütőtök alapú anyag hozzáadásával hatékonyan megerősíthető" - tette hozzá.

Az új anyagok a beszámoló szerint továbbra is ehetőek voltak, és a cukor vagy só hozzáadásával a meggyengítésük nélkül is javítani lehetett a zamatukon. A végtermékek a rovaroknak, a rothadásnak és a gombáknak egyaránt ellenálltak, és az ízük, illetve a megjelenésük négy hónapnyi levegőn töltött időt követően sem változott meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről