Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eladási hullám indult be a bányaszektorban

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
Széles körben estek csütörtökön a globális bányacégek részvényei, miután az arany ára süllyedésnek indult, a réz árfolyama pedig egy hónap után először ment le a 10.000 dolláros szint alá. Átmeneti esésről van szó, vagy fordulat jön a piacon?
Vágólapra másolva!

Eladási hullám indult be csütörtökön a bányacégek részvényeinek körében, miután két fontos nyersanyag ára is esést produkált. Az amerikai piacon az arany unciánkénti árfolyama több mint 40 dollárral (kb. 2 százalékkal) csökkent, 1866 dollárra süllyedve. Közben, szintén az amerikai piacon, a fontos ipari fémnek számító réz fontonkénti árfolyama több mint 3 százalékot esett, elérve a 4429 dollárt (a tonnánkénti 9765 dollárt).

Ráadásul mindez igen erős kereskedési aktivitás mellett történt, tehát érezhetően megmozdult a nyersanyagpiac

– írja a Mining.com.

A bányacégek körében az aranypapírok szenvedték el a legnagyobb eséseket. Olyannyira, hogy szinte a teljes májusi erősödést kisöpörték a piacról. Az olyan cégek, mint az AngloGold, az Ashanti, a Yamana vagy a Gold Fields egyaránt több mint 5 százalékot buktak, de a legnagyobb vállalatok közül a Newmont 2,2 százalékot, a Barrick pedig 3,8 százalékot esett – és ehhez le kellett dolgozniuk a délutáni zuhanásaikból.

A befektetők elkezdték eladni a bányarészvényeket Forrás: Shutterstock

A rézhez köthető részvények esetében a Freeport 3,5 százalékot, a Southern Copper 3,4 százalékot, a First Quantum pedig 4,3 százalékot esett.

A diverzifikáltabb bányacégek közül az Anglo American szenvedte el a legnagyobb csapást, több mint 3 százalékos eséssel, de a vasércbányászat három nagy szereplője, a Rio Tinto, a Vale és a BHP egyaránt 2 százalék körüli veszteséget szenvedett el.

Bár a nagyok között a Glencore is 2,7 százalékot gyengült csütörtökön, idén eddig a cég papírja 45 százalékos pluszban van, amivel a diverzifikált bányacégek körében a legjobbnak számít.

Noha a csütörtöki esések kapcsán a vészharang megkongatása talán korai lenne, de mindenképpen izgalmas lesz figyelni a jövőben, hogy jöhet-e esetleg fordulat a nyersanyagpiacon. Különösen úgy, hogy például az olajszektorban sok elemző forró nyárra számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről