A kínai jüan hároméves csúcson az amerikai dollárral szemben

dollár yuan pénz usa kína
HUAIBEI, CHINA - JULY 26: (CHINA OUT) An employee counts money at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on July 26, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the China Foreign Exchange Trading System, The Chinese currency, Renminbi (RMB), Tuesday rose 33 basis points from previous trading day to a record high of 6.4470 against the U.S. dollar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kína valutája, a jüan majdnem hároméves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. A bravúros teljesítmény annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok gyenge munkahelyi eredményei visszavetették a dollárt, miközben Kína folytatja erőteljes gazdasági fellendülését a koronavírus-járvány enyhülése óta. A részletekről a Bloomberg adatai alapján a Russia Today írt.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg adatai szerint a jüan hétfőn 0,3 százalékkal erősödött, így jelenleg 1 dollár 6,4 jüant ér. Ez azt jelenti, hogy

a kínai fizetőeszköz helyreállította az év elején tapasztalt összes veszteségét,

és 2018 júniusa óta a legerősebb szintet érte el a dollárral szemben. A jüan más devizákkal szemben is emelkedett.

A jüan felértékelődése azután következett be, hogy egy jelentés kimutatta az amerikai munkahelyi eredmények csalódást keltő számait.

Idén áprilisban ugyanis csak 266 ezer új munkahely létesült az Egyesült Államokban, ami a negyede a korábban prognosztizáltnak.

Ennek hatására a dollár múlt pénteken röviden elérte a több mint két hónap alatt elért legalacsonyabb értéket.

- mondta a Bloombergnek Tommy Ong, a DBS Hong Kong kincstári és piaci részlegének ügyvezető igazgatója.

A kínai és az amerikai valuta Forrás: VCG via Getty Images/2011 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Az elemző azonban úgy véli, hogy

a kínai jegybank megpróbálja lassítani a jüan gyors növekedését,

igaz, közvetlen beavatkozás nélkül. Ha a kínai valuta túl gyorsan és túl erősen erősödik, az kihat a kínai export versenyképességére.

A jüan globálisan egyre vonzóbbá válik, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is egyre dinamikusabb fellendülést mutat.

A legfrissebb vámadatok szerint Kína külkereskedelme 28,5 százalékkal ugrott meg 2021 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, és a kínai gazdaság rekord 18,3 százalékkal bővült az első negyedévben.