Eladnák a világ legnagyobb olajvállalatának egy újabb részét

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A szaúdi állam tárgyalásokat folytat a Saudi Aramco állami olajóriás 1 százalékának eladásáról. A vásárló nem ismert, de a koronaherceg szerint egy „vezető globális energiacég" szerezheti meg a részesedést.
Vágólapra másolva!

Bár még nem született konkrét döntés, de tárgyalások folynak arról, hogy egy vezető globális energiacég megvásárolja a világ egyik legnagyobb olajtársaságának számító Saudi Aramco 1 százalékát – mondta Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, aki nem nevezte meg konkrétan a lehetséges vevőt.

A koronaherceg kiemelte,

más vállalatokkal is folytatnak tárgyalásokat, és az Aramco részvényeinek egy része átkerülhet a szaúdi szuverén vagyonalap tulajdonába

– írja a CNBC. A trónörökös mindezt egy olyan interjúban mondta, amely a Saudi Vision 2030 nevű projekt ötödik évfordulójára készült. Ez az a nagyszabású projekt, melynek célja, hogy diverzifikálja Szaúd-Arábia gazdaságát, és leépítse az olajexporttól való függőségét.

Újabb részt adhatnak el a Saudi Aramco olajóriásból Forrás: AFP/Ian Timberlake

A Saudi Aramco 1 százaléka bár önmagában elenyészőnek tűnik, de mégis hatalmas értékről van szó.

Az Aramco kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) ugyanis a világ legnagyobb ilyen üzlete volt 2019 decemberében, és akkor is csupán a vállalat 1,5 százalékát vitték ki a nyílt piacra.

A vállalat akkor az üzlettel 25,6 milliárd dollárnyi tőkét szerzett, majd egy opción keresztül még 450 millió darab részvényt értékesített, 29,4 milliárd dollárra emelve a teljes tőkebevonást. Az Aramco részvényállományának több mint 98 százaléka a szaúdi kormány tulajdonában van.