Meghalt az euró szellemi atyja

Robert Mundell
Robert Mundell, winner of the Nobel Prize in Economics in 1999 and known as the Father of the Euro, speaks at the launch ceremony of the World Brand Lab 2010 China Most Valuable Brands and the World Brand Summit in Beijing, China, 28 June 2010. I do not think it is a good time for China to have a large appreciation, Robert Mundell said in Beijing, adding that it would not affect Chinas economy if the yuan is not allowed to appreciate very much, though too much appreciation would hurt the countrys economy. (Photo by Wang zhou bj / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Robert Mundell, Nobel-díjas közgazdász, akinek munkássága inspirálta az euró létrehozását.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetem professzoraként 1999-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat azért az elméletért, amelynek lényege, hogy a piacok rugalmassága – többek között a tőke és a munkaerő szabad áramlása – elengedhetetlen feltételei egy valutaunió sikerességének - emeli ki a Bloomberg.

Munkássága kikövezte az utat az eurózóna létrehozásához, amely 11 uniós tagállam részvételével 1999. január 1-jével kezdve meg a működését. Lámfalussy Sándort nevezik az euró atyjának, Mundell pedig a közös európai valuta szellemi, elméleti atyjának tekinthető.

– nyilatkozta még 2012-ben a Bloomberg rádiócsatornájának.

Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász Forrás: Imaginechina via AFP/Wang zhou bj

Ronald Reagan korábbi amerikai elnököt még korábban annyira magával ragadta Mundell adócsökkentésről és az infláció kordában tartásáról alkotott elmélete, hogy hivatalba lépését követően arra alapozta kormánya gazdaságpolitikáját. A siker nem is maradt el, ugyanis az USA 1984-ben 7,3 százalékos GDP-növekedést ért el, amire három évtizede nem volt példa.

Mundell később egy közös világvaluta megalkotásának szükségességét is megfogalmazta.

A dollár, az euró és a jen (angolos írásmód szerint "yen") kezdőbetűiből alkotott DEY egy valutakosár lett volna, benne az amerikai dollárral, az euróval és a japán jennel. Az új világvaluta egy új nemzetközi pénzügyi rendszer részeként a pénzpiacok stabilizálását szolgálta volna.