Újabb álomhatárt léptek át a kriptovaluták

Ethereum illusztráció
Vágólapra másolva!
Újabb történelmi küszöböt lépett át a kriptovaluták globális piaca. A kriptopénzek összértéke ugyanis hétfőn elérte a 2000 milliárd dollárt, amire soha nem volt még példa. Most azonban nem a bitcoin, hanem az ethereum adta a lendületet.
Vágólapra másolva!

A globális kriptovaluta-piac összértéke hétfőn elérte a 2000 milliárd dollárt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a bitcoin utáni második legnagyobb fizetőeszköz, az ethereum komoly ralit produkált – írja a CNBC.

A kriptovaluták piaci értéke ráadásul igen gyorsan erősödött az elmúlt időszakban. Mindössze két hónap alatt megduplázódott a teljes piaci kapitalizáció, ahogy a kisbefektetők és a nagy intézményi szereplők egyaránt igyekeztek lecsapni a raliban rejlő lehetőségre.

A legnagyobb kriptovalutának számító bitcoin adja egyébként a teljes kriptopiac értékének több mint 50 százalékát.

A bitcoin pedig több mint 100 százalékot erősödött eddig 2021-ben, hatalmas lendületet adva ezzel a piac egészének.

Az ethereum is komoly ralit produkál az elmúlt időszakban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A múlt hónapban a bitcoin új csúcsot döntött, amikor átlépte a 61.000 dolláros értéket, majd azt követően némi gyengülésbe kezdett – az elmúlt hónapok szárnyalása viszont még így is elképesztő mértékű.

A legutóbbi lendületet azonban a második legnagyobb kriptopénznek számító ethereum adta. Az ethereum nevű blokklánc hálózat némileg különbözik a bitcoin rendszerétől. Némi leegyszerűsítéssel azt mondhatnánk, hogy míg a bitcoin olyan, mint egy hagyományos fizetőeszköz, csak épp decentralizált, addig

az ethereum inkább egy szoftveres platformra hasonlít, amelyre a fejlesztők alkalmazásokat építhetnek, és a felhasználók ezeken keresztül fizethetnek az ether nevű valutával.

Ennek a platform-funkciónak az egyik legfontosabb eleme az úgynevezett intelligens szerződések rendszere.

Az ether/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Még egyszerűbben: míg a bitcoin egy digitális fizetőeszköz állami vagy vállalati háttér nélkül, addig az ethereum egy komplex platform, melynek egy eleme az ether nevű kriptovaluta.

Az ethereum kriptovalutája (ether) pedig kedden 2151 dollár fölé emelkedett az ázsiai kereskedés során, ami mindenkori csúcsnak számított.

Az ethereum (és maga az ether) egyébként az elmúlt időszakban szintén nagy népszerűségnek örvendett az intézményi befektetők körében, ami komolyan felhajtotta az árfolyamát.