Egy kínai cég már digitális jüanban fizeti a dolgozóit

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Ganyu county, east Chinas Jiangsu province, 26 February 2014. Chinas yuan fell to its weakest level in more than a year Tuesday (22 April 2014) as Beijing signals it is not done pushing the currency lower, a move aimed at shaking out speculators who bet on gains and flood the economy with excess cash. The yuan fell as low as 6.2390 versus the dollar in the afternoon, its lowest level since February 2013, bringing losses for the year to 3% and making it the worst performing currency in Asia. The losses were triggered after The Peoples Bank of China set the morning daily reference rate weaker for a third trading session. The unprecedented slide of the yuan over the past three months is drawing increasing criticism from major trading partners. The U.S. Treasury Department said last week the losses raise particularly serious concerns if they signal a retreat from Beijings publicly stated policy of scaling back intervention to let market forces play a bigger role.
Vágólapra másolva!
A JD.com kínai e-kereskedelmi óriás már digitális jüanban fizeti egyes alkalmazottait, ahogy az országban egyre intenzívebben tesztelik a hivatalos - annak szánt - digitális fizetőeszközt.
Vágólapra másolva!

Kína újabb fontos lépést tett a saját digitális valutájának széleskörű bevezetése felé. A JD.com e-kereskedelmi óriás ugyanis már digitális jüanban fizeti ki egyes alkalmazottainak bérét – írja a CNBC.

A kínai központi bank (People's Bank of China, PBOC) egyébként már 2014-ben elkezdte a munkát a digitális valuta fejlesztésén, amely elsősorban a hazai piacon lenne képes helyettesíteni a hagyományos készpénzt.

Noha a PBOC már számos kínai városban élesben teszteli a digitális jüan használatát, a valuta egyelőre még nem terjedt el országszerte.

Peking terve azonban az, hogy a 2022-es téli olimpiára már teljes üzemmódban működne az új fizetőeszköz.

Ezzel együtt a jegybank a tesztüzem során lehetővé tette, hogy a fogyasztók bizonyos e-kereskedelmi cégeknél digitális jüanban fizessenek, és a projektnek a JD.com is részese volt.

A JD.com már digitális jüanban kezdett béreket fizetni Forrás: Imaginechina/Ji luzhe - Imaginechina/Ji Luzhe

Vasárnap pedig a vállalat már azt közölte, hogy szorosan együttműködik a központi bankkal, és már arra is használta a digitális jüant, hogy januárban ebben fizesse ki egyes alkalmazottainak a bérét. A jegybank alelnöke, Li Bo pedig ebben a hónapban jelezte, a tervek szerint tovább szélesítenék a valuta tesztelését – ennek lenne része, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia ideje alatt a sportolók és a külföldi látogatók is használhassák a digitális jüant.

Noha a jegybankok saját digitális fizetőeszközének ötlete látszólag hasonlít a kriptovalutákra, van egy nagyon fontos különbség.

Előbbiek mögött teljes egészében ott áll a jegybank, vagyis sokkal inkább a hagyományos fizetőeszközök digitális változatainak számítanak, és nem új pénznek.

A központi bankok egyébként globálisan egyre nagyobb számban vizsgálják a saját digitális valuta bevezetésének lehetőségét, és erre már a Wall Street elemzői és befektetői is felfigyeltek.