Újabb szénerőművek épülhetnek Indiában?

szénerőmű
Villamosenergia-termelő szénerőmű: egyre csökken a fosszilisokkal dolgozó munkavállalók száma az USA-ban
Vágólapra másolva!
A környezetvédőktől érkező egyre gyakoribb és dühödtebb felszólítások ellenére India ismét széntüzelésű erőművek építését fontolgatja – derült ki a Reutershez került dokumentum-tervezetből, amely szerint még napjainkban is ezek a létesítmények termelik a legolcsóbb energiát.
Vágólapra másolva!

2020-ra immár két egymást követő évben is visszaesett Indiában a szén hozzájárulása a villamosenergia-termeléshez. Ez a több évtizedig tendenciózusan növekvő széntüzelésű energia-termelés lassú kivonulását jelentheti. Ennek ellenére

most még ez a fűtőanyag adja az ország éves termelésének közel háromnegyedét.

Hiába tiltakoznak a környezetvédelmi aktivisták és látnak napvilágot olyan hírek, hogy a világ harmadik legnagyobb, üvegházhatású gázokat kibocsátó országának emisszióját is visszafoghatnák a szél- és napenergia-árak rekord mélysége csökkenése, Új-Delhi újabb szénüzemek beindítását tervezi. Ezt bizonyítja a még nyilvánosságra nem hozott, ámde kiszivárgott India 2021-es villamosenergia politikájának dokumentum-tervezete. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szigorúbb technológiai normák követését is előírják a környezetszennyezés csökkentése érdekében.

Valamennyi jövőbeli szénalapú erőműnek csak úgynevezett 'rendkívül szuperkritikus', kevésbé szennyező technológiákat vagy más hatékonyabb módszereket kell alkalmaznia " - olvasható a tervezetben.

Az állami tulajdonban lévő NTPC Ltd. (NTPC.NS), India legnagyobb villamosenergia-termelője szeptemberben közölte, hogy nem vásárol földet új széntüzelésű projektekhez.

A magán-és állami vállalkozások évek óta nem fektettek be széntüzelésű erőművekbe, mondván, hogy azok gazdaságilag már nem életképesek többé.

A dokumentum-tervezet javasolja továbbá a megújuló energia-kereskedelmét a piacokon, külön díjszabás bevezetését az elektromos járművek töltőállomásain és az áramelosztó vállalatok privatizálását.

Villamosenergia-termelő szénerőmű (Illusztráció) Forrás: Pixabay

A szakanyagot még egy különféle energetikai szakértőkből és tisztviselőkből álló kormányzati testület is megvitatja mielőtt kormányzati döntés születne róla.

Indiának 2005-ben volt legutóbb frissített villamosenergia-politikája, és ekkor az ország még elenyésző mértékű megújuló energiát termelt.

Szakértők szerint a megújuló energiaforrások fokozatos bevezetése és a hagyományos források, például a szén és a földgáz gyors kivezetése instabilitáshoz vezethet a villamosenergia-hálózatban, ami áramkimaradásokat okozhat.

Habár a hálózat stabilitásának biztosítása érdekében a szakpolitikai dokumentum-tervezet a széntüzelésű és a földgáztüzelésű villamos energia rugalmas felhasználását javasolja az elkövetkezendő években, elsődleges célként mégis a tiszta energiára való fokozatos átállást nevezi meg.