Ezért készülnek a Wall Street-en is a digitális valutákra

Wall Street
(FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange. Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported the US economy added 255,000 jobs in July, well above analysts' expectations. The S&P 500 reached a new intraday high following the report, which also boosted the job figures for May and June. Analysts had expected 185,000 new jobs in July. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A közelmúltban egyre nagyobb visszhangot kaptak a jegybankok saját fejlesztésű digitális fizetőeszközei. Miközben Kína élen jár a saját projektjében, a világ központi bankjai közül többen is elkezdték vizsgálni a digitális valuta bevezetésének lehetőségét. Most pedig már a Wall Street elemzői és befektetői is úgy számolnak, hamarosan széles körben elterjedhetnek a nemzetgazdaságok digitális fizetőeszközei.
Vágólapra másolva!

A Wall Street is elkezdett felkészülni arra, hogy a közeljövőben a jegybankok sorra bocsáthatnak ki saját digitális fizetőeszközöket. Ez pedig alapjaiban alakíthatja át a ma ismert pénzügyi rendszert. Nem kizárt tehát, hogy néhány éven belül az amerikai központi bank is előáll a digitális dollárral – írja a CNBC.

A nagy fordulat?

A világgazdaságban ma az egyik legizgalmasabb trend a jegybankok digitális, saját szuverén valutáinak ötlete. A projektek közül jelenleg Kína áll az élen, ahol már hosszú hónapok óta élesben tesztelik a digitális jüant, és Peking terve az, hogy a 2022-es téli olimpiára már teljes üzemmódban használható legyen a valuta.

A jegybankok által kibocsátott digitális pénz formailag hasonlít például a kriptovalutákra, azonban van egy hatalmas, lényegi különbség.

Míg a kriptovaluták (például a bitcoin) mögött nem áll egy intézmény, csupán egy technológiai ökoszisztéma (amely lényegében önműködő), addig a nemzetállamok saját digitális valutái elvileg ugyanúgy működnének, mint a hagyományos fizetőeszközök, viszont kizárólag digitális megjelenési formájuk lenne.

Ami itt fontos, hogy értelemszerűen ezeket a pénzeket ugyanúgy széles körben elfogadnák - például a kereskedelemben - mint a hagyományos valutákat, valamint a jegybankok ott állnának mögöttük szabályozó hatóságként.

Kína élen jár a saját digitális valutájának fejlesztésében Forrás: AFP/Imaginechina/Meng Zhongde

Tekintve pedig, hogy a világ jegybankjainak döntő többsége vizsgálja jelenleg a digitális fizetőeszköz bevezetését, igencsak logikus, hogy a befektetők is készülnek az új trendre – mondta Chetan Ahya, a Morgan Stanley vezető közgazdásza.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) 2020-as felmérése szerint

a világ központi bankjainak mintegy 60 százaléka legalább a koncepció vizsgálatát elkezdte,

14 százalék pedig már belefogott a kezdeti projektek fejlesztésére.

Bőven vannak aggodalmak

Noha a lelkesedés hatalmas a digitális pénzek körül, legalább ennyi bizonytalanság és nyitott kérdés van a koncepcióval kapcsolatban.

Az előnyök között kiemelkedik a sebesség. A pénzügyi transzferek ugyanis sokkal gyorsabbak lennének, ha pusztán digitális pénztárcákból kellene fizetni, lényegében megkerülve a hagyományos készpénzt. A legnagyobb előnyöket valószínűleg a fejlődő gazdaságok lakosai élveznék, akik tipikusan kisebb összegű átutalásokat intéznek – gyakran magas költségek mellett.

Csökkenhet a kereslet a hagyományos bankbetétek iránt? Forrás: 123rf

A vesztesek viszont a klasszikus pénzügyi intézmények, illetve a pénzügyi technológiai cégek lehetnek.

Ha ugyanis a lakosság jegybanki számlákon tarthatná a digitális pénzét, akkor sokkal kisebb igény lenne klasszikus bankbetétekre.

Nem véletlen tehát, hogy a teljes globális pénzügyi szektor árgus szemekkel figyeli a fejleményeket, hiszen világos, hogy alapjaiban alakulhatnak át a korábbi szerepek a rendszerben.

Jön a nagy verseny?

Bár az elemzők szerint a jegybanki digitális fizetőeszközök végül az egész világgazdaság számára előnyt jelenthetnek, és elvileg nem kellene országok közötti versenyben gondolkodni, a jelenlegi dinamikák alapján mégis úgy tűnik, egyfajta versenyfutás kezd kialakulni.

Azzal, hogy Kína rohamléptékben kezdte el a saját fejlesztését, és tavaly már élesben tesztelte a digitális jüant, igen komoly előnyre tett szert a vezető valuták körében.

Olyannyira, hogy a Bank of America elemzői szerint Peking ezzel akár alá is áshatja a dollár szerepét a világ vezető fizetőeszközeként.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve egyébként a Massachusetts Institute of Technology (MIT) bevonásával vizsgálja a digitális dollár lehetőségeit, de a Fednek egyelőre nincs semmilyen konkrét időterve a projektre vonatkozóan. Az amerikai központi bank elnöke, Jerome Powell egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a dolgoznak a kérdésen, azonban egyelőre még semmilyen döntést nem hoztak meg, mivel elsősorban azt kell felmérniük, hogy a digitális dollár valóban szolgálja-e az amerikai nép érdekeit. Powell hozzátette, mindenképpen kongresszusi felhatalmazásra volna szükség a digitális dollár bevezetéséhez.

Az amerikai jegybank is vizsgálja a digitális dollár lehetőségét Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Az óceán másik oldalán az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England is vizsgálja a digitális valuta bevezetését, ám ezek egyszerűen „csatornák" volnának a bankok számára, amelyek közvetítőkként működnének a digitális devizaszámlák között.

Nagy-Britanniában például a „britcoin" a font értékéhez lenne kötve, meggátolva ezzel a devizakereskedelemben rejlő profitszerzés lehetőségét az eszközzel.

A várakozások szerint a digitális pénz nagy előnye az volna, hogy jelentősen csökkenthetné a tranzakciós költségeket a nemzetközi vállalatok számára

– mondta Jeremy Thomson-Cook, az Equals Money nevű nemzetközi fizetésekkel foglalkozó cég vezető közgazdásza.

Láthatatlan következmények

Bár jelenleg úgy tűnik, a digitális fizetőeszközök szerves részei lesznek a jövő pénzügyi rendszerének, komoly fejtörést okozhatnak a szabályozóknak az egyelőre még nem látható következmények.

Az elemzői vélemények alapján ugyanis előfordulhat, hogy

bár a jegybankok nem akarják felforgatni a fennálló pénzügyi rendszert, mégis megteszik, ha sorra bevezetik a saját digitális valutáikat.

A bankrendszernek és a pénzügyi cégeknek tehát legalább annyira kell majd figyelniük, mint a befektetőknek. Végül pedig természetesen az is nagy kérdés lesz, az országok lakosságai hogy fogadják majd az új megoldásokat.