Sok adózónak nyújt segítséget a NAV két kalkulátora

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Két kalkulátort is kínál a NAV, amelyek a családi kedvezmény bevallásához nyújtanak segítséget az adózóknak.
Vágólapra másolva!

A „Családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez" segítségével az adózó kiszámolhatja, hogy milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és a bevallását hogyan kell kitöltenie. A program kizárólag az adózó által megadott adatok alapján számol,

ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bevallás kitöltésekor ne felejtsen el nyilatkozni a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről! Ha a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Érdemes ügyelni arra, hogy a családi járulékkedvezmény alapjaként az adóalap után meghatározott, az adózót terhelő járulék vehető figyelembe.

Ez például azt jelenti, hogy a munkabér után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:

  • az adóalap 17 százaléka 2019-ig,
  • az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

A „Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása" kalkulátor segítségével meghatározható az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybevett családi járulékkedvezmény összege.

A kalkulátorok a NAV honlapjáról egyszerűen elérhetők.

A kalkulátorok használatát a sorok mellett elhelyezett súgóikonok segítik.

A családi kedvezményről bővebben „A családokat érintő adóalap-kedvezmények" című 73. számú információs füzetben olvashat az adózó. Ebben az információs füzetben a családi kedvezményen kívül megtalálja a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének, valamint az első házasok kedvezményének érvényesítési és bevallási szabályait is.