Újabb nagybank indítana bitcoin-befektetésialapot

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria, J.P. Morgan
6, JPMorgan Chase, Amerikai Egyesült Államok, 2,53 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
Iparági értesülések szerint a JPMorgan már idén nyáron beindíthatja a saját, aktívan kezelt bitcoinalapját. Ezzel a pénzintézet a második amerikai nagy befektetési bank lehet, amely beszáll a bitcoinba. Mégpedig úgy, hogy a cég vezetője nem is olyan régen még úgy nyilatkozott, egyáltalán nem érdeklik a kriptovaluták.
Vágólapra másolva!

A JPMorgan dolgozik azon, hogy egy aktívan kezelt bitcoin befektetési alapot hozzon létre a gazdag ügyfeleinek. A CoinDesk értesülései szerint pedig akár már idén nyáron be is indulhat az alap – írja a Business Insider.

A pénzintézet ezzel a második amerikai nagybank lehet, amely ilyen módon beszáll a bitcoinba.

Nemrég ugyanis a Morgan Stanley ugyanilyen alap elindítását jelentette be, ugyancsak a gazdag ügyfelek számára, aminek oka, hogy még mindig kifejezetten volatilis és inkább spekulatív eszközként kezelik a kriptovalutákat.

Az aktívan kezelt alap azért fontos tényező, mert az alapkezelő menedzserek felügyelhetik és módosíthatják a befektetési döntéseket. A passzívan kezelt alapokat ezzel szemben nem követik ilyen szorosan az alapkezelő csapatok.

Újabb amerikai nagybank száll be a bitcoinba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miközben a JPMorgan a legnagyobb amerikai befektetési bank a kezelt eszközállomány tekintetében, kifejezetten meglepő, hogy pont ez a cég csap most le a kriptovalutákban rejlő lehetőségre.

A vállalat vezetője, Jamie Dimon ugyanis nem is olyan régen még kifejezetten ellenséges hangot ütött meg a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Dimon 2018-ban egy interjúban azt mondta, egyáltalán nem érdeklik a digitális eszközök, és nem számít arra, hogy kihívást jelenthetnének a hagyományos devizákkal szemben.

Nemrég viszont már azt mondta, a pénzügyi technológiai cégek „hatalmas kompetitív fenyegetést" jelentenek a klasszikus bankok számára. Közben a bank elemzői a közelmúltban közzétettek egy anyagot, amelyben jelezték,

a bitcoin likviditása várhatóan erős és stabil lesz a következő időszakban is.

Vagyis úgy tűnik, a JPMorgan vezetése megváltoztatta a véleményét a témában az elmúlt évek nyilatkozataihoz képest.

A JPMorgan nem kommentálta az értesüléseket a Business Insider megkeresésére.