Pár ezer forintért megoldaná a feledékenyek gondját az egyik techvállalat

Apple
PHOTO MOUNT, Symbolic picture: people silhouettes working on mobile devices, laptop, tablet, smartphone, computer, internet, apple, social networks, networked, network, communication, apple logo, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Apple 29 dolláros (nagyjából 9000 forint) AirTag-je egy érme méretű nyomkövető, amely segít megtalálni az eltűnt tárgyakat.
Vágólapra másolva!

Az AirTag egy aprócska, fém okoseszköz, amelyet a kulcstartóra rögzíthet a használója, majd bedobhatja a táskába vagy rápattinthatja a poggyászra, hogy így követhesse nyomon azokat. Ha esetleg elvesznének, akkor lelőhelyüről, a hozzájuk csatolt AirTag értesítést küld. Az Apple okosterméke a "Find My" alkalmazásához kötődik és Bluetooth-jelet használva kapcsolódik be a világ mintegy egymilliárd eszközt számláló Apple-hálózatába.

Apple AirTag Forrás: Apple

A vízálló, érmenagyságú nyomkövető egyik oldalán fényes fehér, a másikon fém, és egy gombelemmel működtethető. Az iOS 14.5-ös vagy az újabb operációs rendszert futtató eszközökkel pár másodperc alatt párba áll, és a beállítások után könnyedén rálelhet vele elveszett dolgaira az ember. A "Find My" alkalmazás megnyitása után, a „Find Near" elemre koppintva, a rendszer térképek segítségével navigál el a hiányzó tárgyhoz. Ezen felül akár egyéni üzenet és telefonszám is hozzáadható a kicsiny masinához, arra az esetre, ha valaki megtalálná és értesítést szeretne küldene róla.

Titkos nyomkövető?

Mielőtt felmerülhetnének az adatvédelmi aggályok - mi történik akkor, ha valaki bedob egy AirTag-et egy másik személy táskájába, hogy titokban nyomon követhesse -, az Apple erre is gondolt. Amennyiben az AirTag el van választva annak tulajdonosától, például más poggyászában utazik, akkor figyelmeztető hangot ad ki.

A lopás ellen is véd?

Az AirTag nem feltétlenül akadályozza meg a lopást, mert ha a tolvaj észreveszi a nyomkövetőt, akkor könnyedén eltávolíthatja belőle az elemet, vagy épp elhajíthatja. Ezért inkább a ház körül elhagyott, és kevésbé értékes dolgok felkutatására praktikus az eszköz, amely a napokban kerül az üzletek polcaira.