Orvosi kesztyűket gyártó cégek lehetnek a tőzsde sztárjai

Medical team preparing equipment for surgery Protective Glove Clinic Hygiene Technician Caucasian Ethnicity Expertise Blue Healthcare And Medicine Human Hand Surgeon Doctor Nurse Professional Occupation Occupation People Domestic Room Hospital Equipment S
Medical team preparing equipment for surgery in operation room
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban már felfigyeltek a befektetők a malajziai orvosi gumikesztyű-gyártók részvényeire, azonban ezek a papírok nemrég jelentősen gyengültek a tőzsdén. Most viszont sokan úgy látják, itt az ideje bevásárolni belőlük.
Vágólapra másolva!

Idén, sokak számára meglepő módon, jelentősen csökkent a malajziai orvosi kesztyűgyártó vállalatok részvényárfolyama. A világ legnagyobb gumikesztyű-gyártójának számító Top Glove papírja például 17,7 százalékot süllyedt eddig 2021-ben, míg a kisebb helyi riválisok (Hartalega, Supermax, Kossan) részvényei 18-30 százalék közti tartományban gyengültek – írja a CNBC. Összevetésképpen, a FTSE Bursa Malaysia KLCI részvényindex közben csupán 0,9 százalékkal gyengült.

Számos befektető pedig úgy érzi, teljesen indokolatlan a kesztyűgyártók részvényeinek ilyen mértékű csökkenése, vagyis itt lehet az ideje bevásárolni.

A mostani esés valószínűleg egy negatív korrekció volt a 2020-as nagy szárnyalás után. Tavaly ugyanis a kesztyűgyártók hatalmas felíveléseket produkáltak a tőzsdén, ahogy a koronavírus-járvány miatt rendkívül megnőtt a kereslet a termékeik iránt.

Az Affin Hwang malajziai befektetési bank elemzője, Ng Chi Hoong közölte, az is hozzájárulhatott az eladási hullámhoz, hogy a piaci szereplők elkezdtek úgy számolni, csökkenni fog a kesztyűk iránti kereslet, ahogy globálisan egyre többen lesznek beoltva, a járvány pedig visszaszorul – ez pedig értelemszerűen visszafogná a cégek növekedési potenciálját és a kesztyűk eladási árát.

A Top Glove részványárfolyamának alakulása a malajziai tőzsdén Forrás: Investing.com

Noha Ng is úgy látja, hogy a kesztyűk árának megugrása hosszabb távon nem tartható, és 2022-ig 30-35 százalékos árcsökkenés jöhet, szerinte mégis azzal kell számolni, hogy a járvány előtti szinteknél tartósan drágábbak lesznek a termékek a következő 2-3 évben. Vagyis a gyártók üzleti eredménye így is tartósan erős maradhat.

Közben a Top Glove nemrég közölte, Hongkongban is tőzsdére lépnének.

Ezzel a vállalat részvényeit már három különböző börzén jegyeznék, ugyanis jelen vannak Malajziában és Szingapúrban is.

A hongkongi részvénykibocsátással a vállalat 1,87 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vonna be a befektetőktől. Ez egyébként szintén indokolhatta a befektetői eladást, ugyanis sokan elkezdhettek aggódni azzal kapcsolatban, hogy egy újabb részvénykibocsátás ronthatja a cég egy részvényre jutó profitját.

A Top Glove egyébként kedden arról számolt be, hogy a saját könyvelés szerinti pénzügyi negyedéves nyeresége 2,87 milliárd ringgit (695 millió dollár) volt a februárban véget ért három hónap során. Ez pedig hatalmas növekedésnek számít, mivel egy évvel korábban még csak 115,68 millió ringgit (28,03 millió dollár) profitot ért el a társaság. A menedzsment optimista volt a jövőbeni eladásokkal és a kereslettel kapcsolatban.