Oroszország jelentősen növeli a drágakövek kitermelését

smaragd, bánya
3285937 02/02/2018 An ore-picking conveyor at the separate division of Malyshevskoye emerald-beryllium deposit in Sverdlovsk Region. Pavel Lisitsyn/Sputnik (Photo by Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Idén négyszeresére növeli az alexandrit termelését és 20 százalékkal a smaragd kitermelését az orosz állam által működtetett Rostec.
Vágólapra másolva!

Tavaly 10 százalékkal esett vissza a smaragd utáni kereslet, így a cég csupán 150 kilogrammot termelt abból. Idén viszont 20 százalékkal emelik a kitermelést, ezt körülbelül 30 kilogramm plusz smaragdot jelent.

Smaragdot válogatnak egy orosz bányában Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lisitsyn

A világ vezető alexandrit kitermelője Brazília, a globális kínálat 93 százalékát biztosítja,

második helyen pedig Oroszország áll négy százalékos részesedéssel.

A világszintű éves termelés körülbelül 40 kilogrammot tesz ki. 2020-ban csupán egy kilónyi alexandritot bányászott az orosz társaság. Ennek négyszerese a cél idén.

Az alexandrit egy igen ritka drágakő, képes színének változtatására Forrás: Shutterstock

Az alexandrit kő egy meglehetősen ritka és exkluzív drágakő fajta. A jobb minőségű kövek ára a gyémántéval vetekszik. Az alexandritot 1830-ban fedezték fel az Urál-hegységben a későbbi II. Sándor orosz cár nagykorúvá való nyilvánításának napján, és így az ő tiszteletére nevezték el.

Mivel sokáig csak oroszországi előfordulását ismerték, az oroszok nemzeti kövüknek tekintették, és ma is rendkívül nagyra becsülik.

Különlegessége színváltoztató tulajdonsága. A kő színe piros vagy zöld aszerint, hogy a beeső sugarak több piros vagy több zöld fényt tartalmaznak. A nappali fényben az alexandrit zöldszínű, míg mesterséges sárga fényben vörös- vagy ibolyaszínű. Szakértők szerint az orosz kövek a leginkább színváltoztatók.