Mutatjuk a Molhoz tartozó kutakat, ahol kriptovalutával is lehet fizetni

Tifon benzinkút Horvátország
Vágólapra másolva!
A Mol úttörő szerepre vállalkozott a kriptovaluták gyakorlati felhasználhatóságát tekintve, hiszen a tulajdonában álló horvátországi töltőállomás-hálózatban már elfogadják ezeket a fizetőeszközöket is. 
Vágólapra másolva!

Február óta a magyar olajtársasághoz tartozó Tifon mind a 46 töltőállomásán lehet már kriptovalutával is fizetni.

A vásárlók bármelyik terméküket vagy szolgáltatásukat megvásárolhatják ezzel a fizetőeszközzel.

A Mol arról tájékoztatta az Origót, hogy a kezdeményezés szolgáltatásaik és kínálatuk folyamatos fejlesztésének, illetve bővítésének a része. Úgy gondolják, hogy miután Horvátországban rengeteg turista fordul meg, éppen ezért ez az új fajta fizetési lehetőség számukra még relevánsabb, sőt gyakrabban is használják.

Az eddigi tapasztalataik pozitívak, vásárlóik élnek a lehetőséggel.

Valamivel több mint egy hónap alatt 15 töltőállomásukon, mintegy 40 tranzakciót bonyolítottak le így. A vásárlók körében legnépszerűbb kriptovalutákat fogadják el fizetőeszközként: a Bitcoint, az Ethert, a Ripple-t, a Stellart, a Dait és az EOS-t.

Tifon töltőállomás Horvátországban Forrás: Shutterstock

A fizetés menete valójában nagyon egyszerű, és fontos megemlíteni, hogy minden a PayCek platformon történik. A vásárló kiválasztja az általa preferált kriptovalutát a fizetési megoldások közül, a POS terminál pedig horvát kunában küld fizetési kérelmet a PayCeknek. A PayCek visszaküldi a QR-kódot a fizetési adatokkal, a vásárló beolvassa a QR-kódot a mobilalkalmazással és fizet. A POS megkapja a fizetési visszaigazolást és kiállítja a számlát. Az összeget horvát kunában küldik, és abban is kapják vissza közvetlenül a bankszámlára. Nincs valutaváltás, minden kriptovalutával megvásárolt termék vagy szolgáltatás után horvát kunát kapnak.

A Mol-csoportnál egyelőre csak Horvátországban és azon belül is csak a Tifon töltőállomás-hálózatában érhető el ez a lehetőség.

Egyelőre pilot projektként kezelik a kezdeményezést, és a tapasztalatok alapján dönthetnek majd arról, hogy szélesebb körben vagy más országokban is bevezetik-e.