Legyekből állít elő takarmánylisztet egy hazai vállalkozás

laboratórium hús tücsök vietnám  A laboratóriumi hús és a rovarok lesznek a jövő élelmiszerei?
Vágólapra másolva!
Fekete katonalegyeket tenyésztő és feldolgozó üzemet épít egy magyar startup, amelyben a jövő év első negyedében megindulhat a termelés - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elindul a Grinsect fekete katonalegyeket tenyésztő és feldolgozó, automatizált üzemének építése Csongrád-Csanád megyében, erre a célra a startup a tavalyi év végén 570 millió forintos befektetést kapott az Impact Venturestől.

Az alapítók tervei szerint az üzemben 2022 első negyedévében már megindul a termelés, jelenleg a megfelelő helyszínt keresik a barnamezős beruházáshoz.

A startupnak már működik egy kisüzeme Forráskúton, amelynek napi kétszáz kilogramm az élőlárva-kapacitása, az új üzem ezzel szemben napi 6, évente mintegy 800 tonna előállítására lesz képes.

Egyre vonzóbb a piaci környezet a rovarfehérje számára Forrás: Shutterstock

A Grinsect a fekete katonalégy tenyésztésével, feldolgozásával, valamint a tartástechnológia fejlesztésével foglalkozik. A lárvákból lisztet készít, amely a halak takarmányozásához az egyik legjobb fehérjeforrás.

– mondta a Világgazdaságnak Aszalai Sándor, a Grinsect termékeket és technológiát forgalmazó BSF Systems Kft. alapító-ügyvezetője. A forráskúti üzem tavaly októberben kapta meg a kormányhivatal engedélyét, és ekkor vált Magyarország első és eddig egyetlen rovarfehérje-előállítójává.