Újabb rekordot döntött meg a hazai lakáspiac

Eladó lakások, eladó üzletek, ingatlan, eladó ingatlan, lakás, kiadó, Eladó lakások, üzletek Budapesten a koronavírus járvány alatt
Vágólapra másolva!
Az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon, és egyre erősebben látszódik az adásvételek számában is. Az elemzők szerint a tavaszi hónapokra is kitarthat ez a lendület, így 38-39 ezer ingatlan cserélhet tulajdonost az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A Duna House által becsült 14.569 darab tranzakció 11 százalékkal erősebb forgalmat mutat 2020 februárjához képest és az idén januári, szintén kimagasló, havi adatokat is 30 százalékkal felülmúlja. Az adásvételek számában 14 ezer feletti darabszámmal utoljára 2018-ban és 2019-ben találkozhattunk 3 esetben, az elmúlt 10 évben az eddigi csúcstartó 2016 júniusa volt 14 550 tranzakcióval.

2021 februárjában, országosan 14.569 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 65-70 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Adásvételi tranzakciók száma Forrás: Dunahouse

A jelzáloghitel piacon a Duna House Pénzügyek 65-70 milliárd forint közötti volument becsül az év második hónapjára, ami a tavaly februári adattól 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest 7%-os növekedést jelent.

A jelzáloghitelpiac a tapasztalatok alapján néhány hónap csúszással követi az ingatlanpiaci változásokat.

Egyrészt ez a tranzakciók és pénzügyi folyamatok jellegéből is adódik, másrészt jelen környezetben a támogatási változások okán az egységes értelmezés érdekében egyeztetések váltak szükségessé. A Duna House Pénzügyek szakemberei ezért a következő hónapokban jelentős növekedést várnak a jelzáloghitelek piacán.