Nőtt a használt könyvek forgalma, mutatjuk, melyikért fizették ki a legtöbbet

olvasás
Vágólapra másolva!
A járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán sokkal több könyv fogy a Vaterán, mint a normál időszakban: az online piactér felhasználói egyértelműen inkább olvasnivalót keresnek, és a használt köteteket részesítik előnyben, hiszen ezeket tudják a legjobb áron megrendelni - írják a platform üzemeltetői közleményükben.
Vágólapra másolva!

A Global English Editing infografikája szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a világ népessége átlagosan 35 százalékkal több időt tölt olvasással a pandémia előtti időszakhoz képest, és továbbra is a papírkönyveket favorizálják a legtöbben, az e-könyvek és hangoskönyvek jóval kevésbé népszerűek.

A járvány nyomán megnőtt a használt könyvek forgalma

Ezt a trendet támasztják alá a Vatera online piactér forgalmi adatai is, amelyek szerint 2020 májusa óta minden egyes hónapban mintegy 20-40 százalékkal több könyvet vásároltak a platformon, mint a járvány előtti hónapokban. Az eladott köteteknek kevesebb mint 2 százaléka tankönyv vagy szótár, tehát túlnyomó többségében olvasnivalót keresnek maguknak a felhasználók.

Az viszont egyértelműen látszi, hogy igyekeznek spórolni az olvasók, mert az online piactéren gazdát cserélő könyvek 85 százaléka használt kötet, és csupán 15 százaléka új.

A legtöbben papírkötetket rendelnek a Vateráról, méghozzá főként regényeket, történelmi, társadalomtudományi témájú műveket, illetve gyermek-, és ifjúsági irodalmat.

Illusztráció Fotó / 123RF

Ezek a könyvek keltek el a legdrágábban

A regények közül

a nyolcvankötetes Jules Verne-kollekciókat vették meg a legdrágábban (250 ezer, illetve 200 ezer forintos áron),

150 ezer forintért talált gazdára Rejtő Jenő Albatrosz-kiadású köteteinek gyűjteménye.

Egy kicsivel olcsóbban, 120-130 ezer forintért vették meg a Jókai-összest, illetve két sci-fi kollekciót, amelyek a Star Wars, illetve a Dűne világában játszódó köteteket tartalmaztak.

A gyermekkönyvek közül a Klasszikus Walt Disney mesék sorozatában kiadott Merida, a bátor kötet a rekorder, ezért 186 ezer forintot fizettek ki,

de a Szörny Egyetem történetét tartalmazó könyvért is kiadtak 144 ezer forintot.