Kiszáll a szénből a világ egyik legnagyobb bankja

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria
HSBC
7, HSBC, Nagy Britannia, 2,52 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
Komoly változtatásra készül az HSBC, a nagybank ugyanis 2040-re teljesen kiszállna a szénszektor finanszírozásából. A vállalat ezzel beáll azon cégek sorába, amelyek igyekeznek teljesen eltávolodni a szennyező iparágaktól.
Vágólapra másolva!

Az HSBC is enged a befektetői és iparági nyomásnak, és bejelentette, 2040-re teljesen leállnak a szénipari projektek finanszírozásával. Az elmúlt időszakban egyre több bank és befektetési cég száll ki a szennyező szektorokból, hogy megfeleljen a részvényesek elvárásainak – írja a BBC.

Az HSBC egyébként 2018 óta összesen 15 milliárd dollár értékben finanszírozott szénipari beruházásokat.

A nagybank emellett már korábban is közölte, 2050-re a befektetései terén teljes karobonsemlegességet szeretne elérni.

Egyre több bank száll ki a szennyező iparágakból Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

Az új döntéshez szükséges a részvényesek 75 százalékának formális támogatása, és a terv szerint két ütemben valósítanák meg a kiszállást. 2030-ra az EU és az OECD országok területén nem finanszíroznának semmilyen szénipari projektet, majd 2040-ig ezt a vállalást a világ egészére kiterjesztenék.

A szénipari projektek finanszírozásában eddig a kínai állami bankok álltak az élen, beleértve olyan óriásokat, mint a China Construction Bank vagy a Bank of China.

Az HSBC 2019-ben azonban még a top 15 bank közé tartozott a szénipari beruházások finanszírozásában, vagyis a vállalat döntése igen komoly lépést jelent.