Fizetésemelést és létszámbővítést is terveznek a hazai vállalatok

álláskeresés, önéletrajz
Woman working in home office
Vágólapra másolva!
A döntően a közepes- és nagyvállalati szakemberek körében végzett felmérés többek között arra kereste a választ, hogy milyenek a vállalatok üzleti eredménnyel, forgalommal kapcsolatos idei várakozásai? Hogyan alakulhatnak idén a bérek? Milyen a dolgozói létszámmal kapcsolatos tervei vannak a cégeknek 2021-re? Hogyan változnak az elvárt és nyújtott béren kívüli juttatások? Hosszú távon is számíthatunk-e arra, hogy a 'home office' velünk marad?
Vágólapra másolva!

A megkérdezett hazai szakemberek optimisták cégük idei üzleti teljesítményével kapcsolatban, derül ki a 'Randstad HR Trends Survey 2021.' kutatásából. Habár érezhető volt szektorukban a járványhelyzet hatására bekövetkezett visszaesés, ugyanakkor

a menedzserek majd 40 százaléka még idén számít arra, hogy vállalatuk teljesítménye eléri a korábbi szintet,

18 százalék nyilatkozott úgy, hogy forgalmuk nőtt a járványhelyzet alatt, míg 12 százalék szerint nem fogják elérni a válság előtti üzleti eredményt.

Tervben a létszámbővítés

A válaszok alapján

a vállalatok 38 százaléka tervez – alkalmi vagy állandó munkavállalókkal történő – létszámbővítést 2021-ben.

A megkérdezettek leginkább az IT-szakemberek , a fizikai dolgozók és a gyártás területén dolgozó alkalmazottak felvételével kapcsolatban bizakodóak. Amikor a rövidebb távú – 6 hónapra vonatkozó – tervekre kérdeztünk rá, a válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy optimista a munkaerőfelvétel megindulásával kapcsolatban az üzleti év első felében.

Stabilizálódó bérek

A döntően közép- és nagyvállalati szakemberek válaszai alapján úgy tűnik, hogy a járvány nem volt jelentékeny hatással az érintett cégek 2021-re előirányzott munkabér-kifizetéseire.

A megkérdezettek 70 százaléka tervez emelést, csaknem negyedük állítja, hogy az inflációnál magasabb ütemben növelik a fizetéseket, 46 százalék inflációkövető béremelésről, ötödük pedig a korábbival megegyező fizetésekről számolt be.

A fizetések várható alakulása Forrás: Randstad

Ezenkívül a menedzserek 61 százaléka szerint a vállalatuk által kínált fizetések a koronavírus-járvány idején eddig sem változtak, míg közel harmaduk szerint emelték is a béreket. Kis hányaduk, mindössze 5 százalék számolt be fizetéscsökkentésről 2020 márciusa óta.

A béren kívüli juttatások közül az otthoni munkavégzés vezet

A versenyképes fizetési csomag (48 százalék), a nemzetközi karrierlehetőségek (23 százalék) és a rugalmas munkakörülmények (71 százalék) csökkenő mértékben, míg a munkahely biztonsága (34 százalék) egyre inkább kulcstényezőnek számít a szakemberek bevonzásában.

A vállalatok által ajánlott béren kívüli juttatások közül az otthoni munkavégzés vezeti a listát:

a cégek 83 százaléka él ezzel a lehetőséggel, döntően a vírushelyzet hatására kialakuló új munkaerőpiaci trendeknek megfelelően.

Otthoni munkavégzés (illusztráció) Forrás: Shutterstock

2019-hez képest jelentősen nőtt azon vállalatok aránya, akik a karrierfejlődés lehetőségét kínálják, csökkent viszont azoké, akik versenyképes fizetést nyújtanak. Látványosan nőtt az elmúlt két évben az egészségbiztosítás szerepe a juttatások között, de emelkedett az extra szabadnapok, a fizetett szülői szabadság, illetve az élet- és balesetbiztosítások bevezetése is.

Az iparági tapasztalat gyakran hiányzik

A résztvevők 57 százaléka állítja, hogy a toborzási folyamat hossza körülbelül megegyezik a 2020-ban tapasztalttal, míg az új gyakorlatok, például az online és a telefonos interjúk miatt 23 százalék úgy véli, hogy 2021-ben a megfelelő jelölt kiválasztása több időt vesz majd igénybe. Mindössze 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy a folyamat rövidülésére számít a következő időszakban.

A szakemberek szerint a munkaerőpiacon elérhető jelöltek főbb hiányosságai között továbbra is az iparági munkatapasztalat hiánya vezet, a válaszok 52 százalékában jelent meg.

A vállalatok szemszögéből nézve még mindig jelentős problémát jelent a nyelvtudás hiánya (37 százalék). A hiányosságok orvoslására továbbra is az oktatást és a tréningeket tekintik a legfontosabb eszköznek a vállalati szakemberek (58 százalék).

A jó munkaerőt továbbra is keresni kell

A következő időszak HR-szakmai kihívásairól kérdezve továbbra is vezet a legalkalmasabb munkaerő megtartásának problémája.

Közel megduplázódott azok aránya, akik szerint a nyitott és rugalmas munkahelyi környezet megteremtése is nehézséget jelenthet a mostani időszakban – 40 százalék nyilatkozott így. Feltehetően a távmunka és a csökkentett irodai jelenlét számlájára írható, hogy 23 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint már a dolgozók hatékony tájékoztatása is kihívásokba ütközik.

A home office tervezett mértéke a járvány után Forrás: Randstad

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy az otthoni munkavégzés mennyire válhat valóban az új normává a vírus elvonulását követő időszakban.

A válaszadók 37 százaléka heti 1-2 nap, 22 százaléka 3-4 nap erejéig engedélyezné hosszabb távon is az otthoni munkát, azonban csak 5 százalék nyitott arra, hogy teljesen távmunkára váltson,

illetve a vállalatok kicsivel több mint tizede állna vissza a teljes irodai vagy munkahelyi létre.

A kutatásról:

A 'Randstad HR Trends Survey 2021.' különféle iparágakban működő hazai vállalatok közel 300 dolgozójának megkérdezésével, 2020 november-decemberében gyűjtött adatokat mutat be.
A minta összetételéről:
A felmérésben résztvevők 72 százaléka dolgozik 50 főnél többet foglalkoztató szervezetben, 72 százalék nemzetközi hátterű vállalatnál. Az IT és az ipar/gyártás területén tevékenykedő cégek szakemberei együttesen a minta mintegy harmadát fedik le. A megkérdezettek 60 százaléka dolgozik HR területen. A válaszadók 87 százalékának van befolyása a vállalati kiválasztási folyamatokra – 37 százalék döntéshozó szerepben, 50 százalék ajánlásokat tesz. A kutatás során a Randstad az Evalueserve globális piackutató és elemző céggel működik együtt (www.evalueserve.com).