Cukorkaként vásárolják ezt a méregdrága ínyencséget

fehér kaviár
Walter Gruell, fish farmer and fish delicacy store owner, packs 30gram box of freshly extracted 600 grams of caviar, worth 8 thousands euros with a surprising cream color, from a 16 years old albino sturgeon at his store in the village of Anif near Salzburg, Austria, on December 15, 2020. - Deemed the most expensive food in the world, demand for caviar -- essentially salted roe -- has driven most sturgeon species to the brink of extinction in the wild, but farms like the one in the village of Groedig, close to Salzburg, offer a more sustainable alternative. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A fehér kaviár az albínó tokhalak ikrája és ritkasága miatt vagyonokba kerül. A koronavírus-járvány sem törte meg népszerűségét, ugyanannyi fogy belőle, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak, kis százalékban fordulnak elő, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett. Ma már többnyire tenyésztőhelyeken állítják elő a kaviárt, az albínó tokhal tenyésztése pedig időigényes és bonyolult tevékenység, ráadásul a világon kevesebb, mint 40 ilyen farm van.

Ezek a farmok a Tokhalvédő Világszövetség adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani.

Az igazi gourmandok ma is csillagászati összegeket fizetnek a fehér kaviárért Forrás: AFP/Joe Klamar

Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek megerősítenék a pigmenthiány hatását a kaviár ízére, a tokhal tenyésztők azzal érvelnek, hogy a fehér kaviár a világ legjobb kaviárja, aromásabb és selymesebb, mint szintén népszerű sötét színű társa. Ez megjelenik az árakban is:

600 gramm fehér kaviár akár 8000 euróba, azaz közel 3 millió forintba is kerülhet. Ez majdnem háromszor több mint a fekete kaviár ára.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bezártak a luxus éttermek, a kereslet a fehér kaviár iránt nem csökkent.