Egész Európában egyedülálló a magyar családpolitika

Boldog élet hat gyermekkel – Egy nagycsaládos édesanya vallomása
Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb hozadéka, hogy megmutatta, a pozitív családpolitika is hatással van a házasságok és a gyermekek számának alakulására, nemcsak a negatív – mondta a Magyar Nemzetnek Kardosné Gyurkó Katalin. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a többi között beszélt a kormány támogatásairól, a válságkezelésről és a családi pótlék emelésének kérdéséről is. Mindezek mellett jelezte: ki kell mondani, hogy családban gondolkodni a legteljesebb mértékben európai gondolat.
Vágólapra másolva!

Az idén meghaladta az 5 százalékot GDP-arányosan a családtámogatásokra fordított összeg Magyarországon. Hazánk ezzel világelső. Hatalmas összegről van szó, mintegy 2600 milliárd forintról. Kardosné Gyurkó Katalin családanyaként és az egyesület elnökeként ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta az interjúban, hogy mint minden más emberi közösség, a család sem egyforma, így mindenkinél máshova esnek a fókuszok.

Épp ez adja ennek a támogatási rendszernek az erejét.

Az, hogy figyel a különféle életciklusokra. Korábban úgy mondták, hogy immár egy valódi családi életpályamodell épült ki, amely az otthonteremtéstől a gyermekvállaláson, a család-munka egyensúlyán át a már meglévő otthonok felújításáig érinti a családokat. Sőt, már a nagyszülőket is megszólítja, ahogy a tanulásban is segíti az édesanyákat.

Így amikor valaki végre saját otthonba költözhet vagy fel tudja azt újítani, esetleg meg tudja vásárolni azt az autót, amelyben végre elfér az egész család, ezek nagyon kézzelfogható módon jelenítik meg a támogatásokat. Végül is a támogatási rendszer célja, hogy kialakuljon az a biztonságérzet, az a jövőbe vetett bizalom, ami nélkül – mint azt láttuk az elmúlt évtizedekben – kevésbé vállalnak családot, gyermeket az emberek.

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb hozadéka, hogy megmutatta, a pozitív családpolitika is hatással van a házasságok és a gyermekek számának alakulására, nem csak a negatív.

A társadalom immunrendszerét a családok biztosítják, ezért is fontos, hogy ezek a támogatások időtállók legyenek.

Forrás: noe.hu

A NOE elnöke a pandémia harmadik hullámának idején a törlesztési moratóriumot emeli ki a támogatások egyes elemei közül, mert ez, párosulva a többi támogatási formával, a családok legalapvetőbb létbiztonságát segít megőrizni. Több tízezer forintot vagy még többet hagy a családoknál, amit olyan célokra költhet, amelyek fontosabbak neki. Felemlíti a 2008-as időszakot, amikor nagyon sok család bomlott fel a válság és a segítség elmaradása következtében.

Hisz abban, hogy a jelenlegi kormányzati családpolitika történelmi jelentőségű és Európában is egyedülálló.

Sehol máshol nincs például a gyermeknevelést ilyen mértékben elismerő rendszer, mint nálunk. Nagyon fontos lenne, ha a politika számára úgynevezett nemzeti minimum lenne, hogy a családtámogatások kiszámíthatóságát megőrzik, azaz nem vonnak vissza már elfogadott támogatási formákat és törekszenek a folyamatos bővítésre az igényeknek megfelelően.

Kardosné Gyurkó Katalin: Családban gondolkodni a legteljesebb mértékben európai gondolat Forrás: childexpressions.photography

Kardosné Gyurkó Katalin arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a NOE egy nagyon összetartó, egymást ismerő közösség, emellett pedig több önálló kezdeményezésük is van. Ilyen az Angyali Csomagküldő Szolgálat, melyen keresztül bárki, a számítógépe előtt ülve, biztonságos körülmények között tud segíteni a családoknak. Hálásak, mert több cég is megkereste őket, hogy felajánlja a támogatását. Ennek köszönhetően élelmiszereket, tisztasági szereket, könyveket és ruhákat is tudtak biztosítani. A harmadik hullámra fókuszálva felmérték, hogy mely településeken van arra lehetőség, hogy az önkénteseikkel támogassák azokat a bajba jutott családokat, akik nem tagjaik.

A veszélyek ellenére hetven településen – köztük több fővárosi kerületben, megyeszékhelyeken, városokban és kisebb helyeken is – vállalták a helyi NOE tagjai, hogy segítenek másoknak. Egyrészt a bevásárlás, ügyintézés, gyógyszerkiváltás, másrészt adományok, illetve online korrepetálás, tanulópárok biztosításával. A települések listája a Noe.hu oldalon megtalálható, azt kérik, akik ott élnek, keressék meg őket a [email protected] e-mail címen.

Végezetül a NOE elnöke azt hangsúlyozta, hogy az európaiak családban gondolkodnak, s ki kell mondanunk: családban gondolkodni a legteljesebb mértékben európai gondolat.