Önkéntes alapon, soron kívül oltják az élelmiszer-áruházak raktárosait

Vajda-Papír Kft, toalettpapír, wc-papír, higiéniai papírtermék, papírgyártás
Budapest, 2020. április 23. Targoncával rakják a helyére a kiszállításra váró toalettpapírokat a Vajda-Papír Kft. budapesti üzemének raktárában 2020. április 17-én. A magyar tulajdonban lévő cég éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország akár önellátó is lehet ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a Covid-19 elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszerraktárainak alkalmazottai. Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhat a dolgozói kör – tudta meg a Magyar Nemzet. Az élelmiszer-biztonság megerősítésére kezdeményezett hatósági akcióban az első nagy kereskedelmi szereplőnél rövidesen indul a soron kívüli oltási program, amihez várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet megtudta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére

az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltakozás lehetőségével.

"Az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt" beoltatni.

– mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként többtucatnyian dolgoznak összezárva, van kockázat. Nem véletlen, hogy az első járványhullámban veszélyhelyzeti intézkedésként

a nagy láncok raktáraiban, az országos elosztás szempontjából stratégiai pontokon lévő logisztikai bázisokon jelentek meg a katonaság szakemberei, erősítésképpen.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben – vagyis azok között, akik a boltokba szállított áruval minden esetben elsőként találkoznak – a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak a vásárlók, nem lesz mit hazavinniük

– magyarázta Bubenkó Csaba.

Ezért jelentős, és mint mondta, reményeik szerint mind szélesebb körben alkalmazott eljárás lesz az elkövetkező időkben, hogy a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét.

Ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Frissítés:

A Koronavírus Sajtóközpont azt közölte, hogy nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik. A közlemény szerint az oltási tervben valóban szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának.