Gyógyszert is lehet majd árulni a kisboltokban

recept, gyógyszer, patika
Budapest, 2011. szeptember 27. Gyógyszerek egy budapesti gyógyszertárban. Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A kisboltokban olyan gyógyszerek és termékek lesznek elérhetők, amelyek jelenleg a szigorú szabályok betartásával benzinkutakon vagy drogériákban is kaphatók, illetve amelyek a gyógyszertárakban orvosi rendelvény, vagyis recept nélkül is kiadhatók.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a gyógyszertárral nem rendelkező települések száma eléri az 1500-at, az ottani lakosság száma pedig 600 ezerre tehető, számol be a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) tavalyi felméréséről a Világgazdaság.

– mondta Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a lapnak.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint

a Magyar Falu Program új pilléreként a 2000-es lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint segítséget is kaphatnak.

Hankó Zoltán hozzátette: a támogatás a megfelelő feltételek kialakításához a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek árusítása esetén vehető majd igénybe.

A rendelettel kapcsolatban a kamarának azért voltak észrevételei – hangsúlyozta Hankó Zoltán. Példaként megemlítette, hogy mivel a kistelepüléseken lévő patikák forgalmát érzékenyen érintheti, ha a kisboltokban is kaphatók lesznek egyes gyógyszerek, ezért a boltosok számára előírás, hogy a gyógyszereket kizárólag a környező patikákból szerezhetik be.

Ezért is került bele a kormányrendeletbe, hogy

ha a kisbolt és a legközelebb eső közforgalmú gyógyszertár között a szerződés nem jön létre, akkor egy legfeljebb 30 kilométer távolságra működő közforgalmú patikával kell a gyógyszer beszerzésére vonatkozóan a részletekről megállapodni.

Ez persze nem vonatkozik a benzinkutakra és a drogériákra, ahol eddig is, és a jövőben is a nagykereskedői hálózatoktól szerezhetik be a gyógyszereket.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kamara elnöke szerint a gyógyszertár és a kisbolt közötti szerződés a két félre tartozik. Arról viszont, hogy milyen garanciákat adjanak egymásnak, a Gyógyszerészi Kamara a napokban egyeztetést kezdeményez az érintett területek szakmai vezetőivel. Ez azért fontos, hogy mire a pályázatok benyújthatók lesznek, egy ajánlást is kidolgozzanak az érdeklődők számára – tette hozzá Hankó Zoltán.

A kisboltokban olyan gyógyszerek, többnyire láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyászati segédeszközök, sebkezeléshez használható eszközök, vitaminok, esetleg emésztést elősegítő termékek lesznek elérhetők, amelyek jelenleg a szigorú szabályok betartásával benzinkutakon vagy drogériákban is kaphatók, illetve amelyek a gyógyszertárakban orvosi rendelvény, vagyis recept nélkül is kiadhatók.

A szakember hozzátette, ezek olyan gyógyszerek, amelyeknek a túladagolása nem jár semmilyen kockázattal.

Az ilyen kisboltoknak a gyógyszerek árusításához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől kell engedélyt kérniük, valamint egy zárható szekrényt kell biztosítaniuk a termékek tárolására.

A rendelet szerint a támogatási kérelem benyújtási határidejét április 1-ig közzéteszik, tudósított a Világgazdaság.