Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre szorosabb a magyar-üzbég gazdasági együttműködés

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. február 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hilti beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2021. február 2-án. A liechtensteini gépipari vállalat új gyárat épít Kecskeméten, a 7,2 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,1 milliárd forint támogatást ad, a fejlesztés 73 új munkahelyet teremt. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kapcsolatok erősítésén dolgozó cégeket a taskenti magyar nagykövetség is segíti.
Vágólapra másolva!

A kormány minden pénzügyi és intézményi feltételt biztosít ahhoz, hogy tovább fejlődjön a magyar-üzbég gazdasági együttműködés - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két ország üzleti fórumának szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A miniszter közölte, hogy

A kapcsolatok erősítésén dolgozó vállalkozásokat a taskenti magyar nagykövetség is segíti - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és vendége, Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter (j) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Budapesten 2021. február 17-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter baráti gesztusként értékelte, hogy Üzbegisztánból 650 ezer maszk érkezett a járvány legnehezebb szakaszában.

Elmondta, Magyarország az uniós megállapodások megkötésében tud segíteni, és a kölcsönös bizalom mellett azért is fontosnak tartja az együttműködés erősítését, mert Közép-Ázsia a válság után a világ legjobban fejlődő térségeinek egyike lehet.

Szijjártó Péter szerint a két ország kormánya megtette, amit kellett, úgyhogy a gazdasági kapcsolatok építésében a folytatás a magyar és az üzbég vállalkozókra vár.

Az üzbég miniszterelnök-helyettes azt szeretné, ha a két állam együttműködésében történelmi év lenne 2021.

Az üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözölte, hogy a nehézségek ellenére tavaly is fejlődött a két ország együttműködése. Szardor Umurzakov szerint országának egyetlen európai állammal sincs olyan kapcsolata, mint Magyarországgal, és azt szeretné, ha a gazdaság nem maradna le a politikai viszonyok épülésétől.

Várakozása szerint a válságot erősödő verseny váltja majd fel a világgazdaságban, ezért a koronavírus utáni időszak se lesz könnyű. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a járvány végét nem szabad megvárni a cselekvéssel, az addig tartó időszakot is a gazdaság erősítésére kell fordítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről