Tizenegy éves rekordot döntött meg a 2020-ban átadott új lakások száma

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, Otthon
Vágólapra másolva!
Tavaly 28 208 új lakás épült, 33,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 35,8 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Évtizedes csúcsot ért el az új lakások piaca 2020-ban.

Az átadott lakások száma 34 százalékkal 28 ezer fölé emelkedett, ami 11 éves rekordnak felel meg

- derül ki az Ingatlan.com több mint 12 ezer új lakás és ház hirdetésének adataiból, valamint a KSH hivatalos statisztikáin alapuló elemzéséből.

Budapesten tavaly 6341 lakást vettek használatba, 8,6 százalékkal többet, mint 2019-ben. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült az előző évinél.

Tavaly 28 208 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22.556 volt, 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben - közölte a KSH.

A KSH kiemelte, hogy

országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb, mint 2020-ban.

A természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra nőtt, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt tavaly, 1,4 négyzetméterrel nagyobb, mint az előző évben.

A lakásépítési rekord azért is kiemelkedő teljesítmény, mert ezt a koronavírus-járvány ellenére érte el az ágazat.

Az állami támogatásoknak és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően a lakásépítések még nagyobb lendületet kaphatnak, ennek eredményeként a lakásátadások száma a 2020-as évek közepére elérheti a 40 ezres álomhatárt is.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már megvannak az idei első rekordok

Az Ingatlan.com statisztikái szerint februárban rekordokat produkált az új lakások kínálata is.

Országosan 6900 eladó új lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami szintén rekordnagyságú kínálatnak számít.

Az eladásra kínált új lakások négyzetméterára Budapesten súrolja a 900 ezer forintot. Pécsen 576 ezer forint, Debrecenben 642 ezer forint, Nyíregyházán 434 ezer forint, Tatabányán pedig 431 ezer forintnál tartottak a négyzetméterárak februárban.

A hivatalos számokból egyértelműen látható, hogy a vidéki újlakás-piacon robbanásszerű bővülés ment végbe: a megyeszékhelyeken az átadott lakások száma 55 százalékkal nőtt, a kisebb városokban több mint 30 százalékos, a községekben 45 százalékos volt a bővülés. Közben a fővárosban közel 9 százalékkal emelkedett az új lakások száma.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta:

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől elérhető új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet adott a lakásépítéseknek.

Ezért sem meglepő, hogy az új lakóingatlanok iránti kereslet és a kínálat is kiugró eredményeket mutatott az idei év első két hónapjában.

A rekordok sora ezzel nem ért véget: a portál elemzése szerint Budapesten február közepén 3464 új lakóingatlant, köztük több "tervezőasztalos", azaz építés előtt álló, valamint épülőfélben lévő lakást kínáltak eladásra. Ez az előző évek februári kínálatához képest rekordot jelent, akkor ugyanis minden esztendőben 3 ezer alatt volt az eladásra kínált új lakások száma.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Balogh László szerint

bár még nehéz pontosan megmondani, hogy mikor ér véget a járvány és mikor indul meg a gazdasági fellendülés, de a lakáspiacon szinte biztosan erős év várható".

A mostani kilátások alapján, részben az állami lakásprogramnak köszönhetően a 2020-as évek első felében a piac elérheti a korábbi évtizedekben "álomhatárnak" számító évi 40 ezer megépített és átadott lakásszámot, ami a lakásállomány megújulásához szükséges szintet jelenti.

Lendületbe jöhetnek idén az építkezések

2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 163 954, míg az átadások száma 91 410 volt, azaz 72 544-gyel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Tavaly még viszonylag magas volt a lakásátadások száma a korábban építési engedélyt kapott, folyamatban levő építkezések miatt.

A kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetésének hatása tükröződött az építési engedélyek tavalyi visszaesésében, azonban a kedvezményes lakásáfa ismételt bevezetése, valamint a számtalan családtámogatás (a csokkal rendelkezők áfa-visszaigénylése, illetékmentesség) új lendületet adhat az építkezéseknek

- fűzte hozzá az elemző.

Idén a visszaeső engedélyek miatt csökkenhetnek a lakásépítések, ezt azonban ellensúlyozhatja a korábban építési engedélyt kapott, de eddig meg nem valósított lakásépítések, építési tervek esetleges megvalósítása.