Csúcsot döntöttek a fenntartható befektetések tavaly

survive tree waste grow adaptable habitat landfill worlds end dirty nature conservation environmental protection environment plant thrive ecology organic recycling sustainability sustainable production produce throw away live living tree concept disposal
28218654 - survive
Vágólapra másolva!
A fenntartható befektetésekkel foglalkozó alapok új rekordot döntöttek 2020-ban. Soha nem áramlott még ennyi tőke ezekbe az eszközökbe, de a befektetői felelősségvállalás mellett az egyre vonzóbb hozamok is növelik az alapok népszerűségét.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen több mint 51 milliárd dollárnyi új befektetést hajtottak végre az úgynevezett fenntartható befektetési alapok, ezzel pedig megduplázták a legutóbbi, 2019-ben mért rekordot – írja a CNBC a Morningstar kutatása alapján. Ez azt jelenti, hogy a tavaly frissen befektetett tőke negyede ilyen alapokba ment.

A fenntartható alapok olyan vállalatokba fektetnek, melyek (legalább névlegesen) előtérbe helyezik a környezeti és társadalmi fenntartható fejlődést.

Vagyis ezek az alapok olyan cégeket céloznak meg, melyek például tiszta energiában utaznak vagy hangsúlyt fektetnek a női vezetők létszámának növelésére a működésük során.

Noha vannak általános trendek, amelyek egyébként is fűtik a fenntartható befektetések népszerűségét (mint a megújuló energiaforrások terjedése), azonban az is fontos, hogy egyre több befektető ismeri föl, hogy ezzel kedvezőbb képet is ki tud alakítani magáról, ami lényeges szempont az üzleti életben.

Ömlött a tőke tavaly a fenntartható befektetésekbe Forrás: AFP/Image Source/Richard Lewisohn

Ráadásul ezek a fenntartható alapok tavaly már felülteljesítők voltak a hagyományos alapok és indexek átlagteljesítményeihez képest. A Morningstar ranglistáján a fenntartható alapok háromnegyede az éves teljesítménylista első felében végzett.

Mindeközben nagyon valószínű, hogy a fenntartható befektetések népszerűsége még jó ideig kitart: jelenleg majdnem 400 ilyen alap működik a piacon, 2015-ben még csak 139 volt.

Ez pedig azt is jelenti, hogy ma már elégséges számú alap érhető el az érdeklődők számára, mi több, ezek a portfóliók igen széleskörűek, a részvényektől a kötvényekig.

Az sem mellékes, hogy ezek az alapok kiemelten népszerűek az Y generáció és a nők körében, vagyis a fiatalok is nagy számban szavaznak a fenntartható befektetésekre – szintén a tartós népszerűséget erősítve.