Miért ért egy font 240 pennyt 100 helyett?

decimális rendszer
15th February 1971: On the day of the official change to decimalised currency, Lord Fiske, chairman of the Decimal Currency Board, makes a purchase at a Woolworths store in London. (Photo by George W. Hales/Fox Photos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ötven évvel ezelőtt, 1971. február 15-én állt át Nagy-Britannia és Írország a decimális pénzrendszerre, amelyben az átváltás a 10 és 100 többszörösein alapul. Írország valutája abban az időben az Egyesült Királyságéhoz volt kötve, így az íreknek is át kellett térniük az új rendszerre.
Vágólapra másolva!

1971 február közepe előtt, ha valaki egy fontot felváltott aprópénzre, 240 pennyt kapot érte, vagy 20 shillinget. Egy shilling ugyanis 12 pennyt ért, ami azt jelentette, hogy a britek az átváltást nem decimális rendszerben oldották meg. De a bonyodalmak itt még nem értek véget. A britek pénzrendszere egy külföldi számára szinte érthetetlen volt. 1 penny 4 farthingot ért, 1 florin 2 shillinget, 10 florin egy fontot, egy korona pedig 5 shillinget.

A boltoknak mindkét rendszerben ki kellett írni az árakat az átllás napjától. Forrás: Getty Images/George W. Hales

A decimális rendszer következtében az átváltás sokkal egyszerűbbé vált: onnantól egy font 100 pennyt ért.

Az átváltás előtti pénzrendszer Forrás: The Royal Mint Museum

Az Egyesült Királyságban már 1824 óta napirenden volt a decimális rendszer bevezetése, mivel az Egyesült Államok már 1792-ben áttért erre a rendszerre. Azonban a briteknél 147 évbe és 130 millió fontba került, mire végül sikerült a rendszert egyszerűsíteni.

Az új váltórendszer bevezetéséhez készített segédtábla:

Az átállás hatalmas vállalkozás volt az ország számára. Például a boltoknak mindkét rendszerben ki kellett írniuk az áraikat. Új bélyegek nyomtatására is szükség volt.

A postahivatalok az átállás napján zárva voltak, csakúgy, mint a tőzsde, a bankok pedig nem csak hétvégén, de az azt megelőző két napon is zárva tartottak.

Az új érmék egy része már a 'tizedes nap' előtt forgalomba került, másik részük pedig csak aznap.

Az átállást megelőző hónapokban hatalmas médiakampány indult, televíziós hirdetésekkel, plakátokkal, szórólapokkal melyek átváltási táblázatot tartalmaztak. A BBC több ilyen jellegű műsort is készített:

Az új rendszert a lakosságnak is meg kellett tanulnia, és a korabeli beszámolók szerint, a britek eleinte igencsak nehézkesen, sőt, ellenállóan fogadták el a nagy változást. Sokan úgy vélték akkor, már túl idősek ahhoz, hogy megértsék az új, sokkal egyszerűbb, a nemzetközi viszonyokhoz jobban illeszkedő rendszert. Azonban az átállás végül sokkal zökkenőmentesebb volt, leszámítva néhány trükközést, ügyeskedést körülötte. A boltosok például felkerekítették az árakat, a buszsofőrök és taxisofőröknek pedig extra fizetést kellett adni, hogy egyszerre kezeljék a két rendszert.

Az évforduló alkalmából a Királyi Pénzverde régi érméket küldött az idősebb korú állampolgárok számára, akik nosztalgikus hangulatban emlékeztek a régi rendszerre, felidézve a fél évszazada történt nagy váltást az átváltásban, a BBC kamerái előtt.