Különleges alakú csomópont vezet majd a debreceni BMW-gyárhoz

A Duna Aszfalt és a Colas kivitelezi a BMW-gyárhoz épülő autópálya-csomópontokat
autó, BMW, gyár,
Vágólapra másolva!
Újabb hírek érkeztek a debreceni BMW-gyárral kapcsolatban, ugyanis kiderült, hogy kik lesznek az M35-ös autópálya fejlesztésének, valamint a gyárépítést előkészítő projektnek a kivitelezői.
Vágólapra másolva!

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közzétette az M35-ös autópálya új csomópontjának kivitelezőit. A 354-es út és az M35-ös találkozását a Duna Aszfalt Zrt. építi át, míg a Józsánál létrejövő új autópálya-csomópontot a Colas Út Építőipari Zrt. kivitelezi - írja a Magyar Építők.

A Duna Aszfalt által elnyert közbeszerzés a sztráda 36+652-es kilométerszelvénynél fekvő csomópontra vonatkozik, amely a leendő BMW-gyártól mintegy 2 kilométerre helyezkedik el. Mostani állapotában Debrecen északi elkerülő útjához, a 354-es főúthoz biztosít kapcsolatot, amely a sztrádától Hajdúhadházig tart. A Duna Aszfalt nettó 4,3 milliárd forintos szerződéses értéken kivitelezi a projektet.

A Duna Aszfalt és a Colas kivitelezi a BMW-gyárhoz épülő autópálya-csomópontokat Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A beruházásban a 354-est meghosszabbítják nyugati irányba, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet felé, illetve csatlakoztatják az úgynevezett Déli határoló úthoz. Ennek érdekében a főút tengelyét átépítik.

A jelenleg trombita alakú csomópontot teljes értékű, lóhere alakú csomóponttá építik át a projektben, vagyis a jövőben az M35-ös és a meghosszabbodó 354-es kereszteződését szolgálja majd ki.

A BMW-gyár közlekedési kapcsolatai Forrás: Magyar Építők/Google Maps

A másik most kihirdetett végeredmény szerint a Colas Zrt. egy teljesen új csomópontot hoz létre az M35-ösön, amely a megyeszékhelyhez tartozó településrész nevére utalva a Debrecen-Józsa autópálya-csomópont elnevezést viseli majd.

A 33+200 kilométerszelvény környezetében egy teljes értékű, négysávos csomópont épül ki. Emellett két körforgalmú csomópont is létrejön, valamint egy kétnyílású, 50 méteres felüljáró is.

A Colas nettó 4,8 milliárd forintos szerződéses értéken kivitelezi a projektet.

A NIF-től kapott információink szerint mindkét autópálya-csomópont - a Józsánál épülő új és az ettől délre átépülő régi - is lehetőséget biztosít majd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben kialakítandó BMW-gyárterület megközelítésére.

Egy további, a BMW-gyár építéséhez kapcsolódó projektben is történt előrelépés, miután a NIF lezárta az érintett ipari övezet egyik közbeszerzését. A debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetéhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseket a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi nettó 8,6 milliárd forintos szerződéses értéken.

A beruházás keretében

  • önkormányzati utak útépítése,
  • kerékpárutak építése,
  • csapadékvíz-elvezetés megvalósítása,
  • valamint szennyvíz- és vízvezeték kivitelezése

valósul meg.