Szenet bányásznának a tenger alól Angliában

mélytengeri bányászat, illusztráció
Deep sea mining, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában folytatódhat 30 év után az első új mélytengeri bányászat előkészítése, miután a kormány úgy döntött, hogy a környezetvédők tiltakozása ellenére nem avatkozik be.
Vágólapra másolva!

North West England régió Cumbria megyéjének tanácsa jóváhagyta a 165 millió font (mintegy 66 milliárd forint) összegű bányászati tervet Whitehaven városban októberben.

- közölte a tanács, miután világosság vált, hogy London nem élt a felülvizsgálat lehetőségével.

A projektnek vannak ellenzői, például egy helyi parlamenti képviselő a környezeti aggályokra hivatkozva kijelentette, hogy a döntés "egy totális katasztrófa a gyermekeink jövője szempontjából".

Az Ír-tenger alatti bányászai projektet 2017 óta már kétszer jóvá hagyták jóvá, a tanácsnak azonban figyelembe kell vennie a bányavállalat további elemzését is a lelőhelyről, amelynek termelése az acéliparba kerülne.

A West Cumbria Mining bányászati vállalat állítása szerint 500 munkahelyet teremtene, és 10 évig fizetne be egy közösségi alapba.

A tanács szóvivője elmondta, hogy a tanács a következő lépésben együttműködik a fejlesztővel a megállapodás véglegesítésében, melyet követően hivatalosan is kiadhatják a fejlesztési engedélyt.

Mélytengeri szénbányát nyitnának 30 év után Nagy-Britanniában (a kép illusztráció) Forrás: AFP/VHB/Science Photo Library

A klímaváltozás miatt aggódókat megdöbbentette, hogy a bánya megnyitását engedélyezték.

Boris Johnson miniszterelnök a közelmúltban több olyan beszédet is mondott, amelyben kifejezte elkötelezettségét a bolygó védelme érdekében, eltávolodva a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A kormány szempontjai közt persze kétségkívül szerepelt a bánya által teremtett munkahelyek száma a magas munkanélküliségű területen, ezért nyilván olyan politikát igyekszik kialakítani,

amely nemcsak a környezet, hanem az egész társadalom érdekeit szolgálja.

A környezetvédők szerint a munkahelyeket a tiszta energiába történő befektetéssel és a zöldebb jövő építésével kell megteremteni, nem pedig a légkört károsító ipari beruházásokkal. Egy környezetvédő szervezet szóvivője szerint ugyanakkor a felülvizsgálat lehetőségének visszautasítása "éghajlat-romboló" volt.

Forrás: BBC.com