Rekordot hozó évük volt tavaly az amerikai startupoknak

amerikai százdolláros
Stack of hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Rekord összeget zsebelhettek be tavaly az amerikai vállalatok a kockázatitőke-befektetőktől. 2020 egészében közel 130 milliárd dollárnyi tőke áramlott a cégekbe, vagyis a nagy piaci pánik sem tudta visszafogni az aktivitást.
Vágólapra másolva!

Rekord évet zárhattak tavaly azok az amerikai cégek, amelyek tőkeinjekciót kaptak a kockázatitőke-befektetőktől. Az összesen közel 130 milliárd dolláros befolyó összeg 14 százalékkal múlta felül a 2019-es szintet, azonban az üzletek száma 9 százalékkal, 6022-re csökkent – írja a Reuters.

Az igazán nagy, legalább 100 millió dolláros finanszírozási körök száma viszont szintén rekordot döntött - ilyen ügyletek során, 318 üzlet keretében, 63 milliárd dollárt fektettek be a cégek.

Az adatokat összesítő CB Insight vezetője, Anand Sanwal hangsúlyozta, tavaly azt láthattuk, hogy a „gazdagok még gazdagabbak lettek", vagyis a már egyébként is lendületben lévő technológiai vállalatok kapták a kockázati tőke jelentős részét.

amerikai százdolláros Forrás: Shutterstock

Ezt támasztja alá az is, hogy a korai szakaszú befektetések száma jelentősen csökkent, vagyis a kockázatitőke-befektetők igyekeztek biztosra menni, és nem kockáztatni nagyot a fiatal cégekkel.

A szakember hozzátette, arra lehet számítani, hogy 2021-ben is dominálnak majd a nagyobb befektetések, mivel még mindig hatalmas tőkemennyiség hever kihasználatlanul a befektetőknél.

Ezt támasztja alá, hogy csütörtökön az ügyfélelemzési és fejlesztési eszközökben utazó Quantum Metric nevű startup már be is húzhatott 200 millió dollárt egy friss finanszírozási körben – aminek köszönhetően a vállalat értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.