Kínából úgy indult tehervonat Moszkvába, hogy az új rekordot hozhat az árufuvarozásban

teherszállító vonat, kína, oroszország
(200812) -- XI'AN, Aug. 12, 2020 (Xinhua) -- A China-Europe freight train with 45 compartments of anti-epidemic supplies leaves the Xinzhu Railway Station in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, on Aug. 12, 2020, to head for Italy's Milan. The shipment includes 368,300 masks and 94.9 tonnes of melt-blown non-woven fabric, an essential material for manufacturing medical masks. (Photo by Yuan Jingzhi/Xinhua)
Vágólapra másolva!
Különleges tehervonat indult a dél-kínai Kuangtung tartományból Oroszországba. A rakomány mindössze 15 nap alatt érkezik meg Moszkvába, így a szállítási idő a tengeri útvonaléhoz képest kétharmadával csökken.
Vágólapra másolva!

A China Daily információi szerint a vonat által szállított 50 konténer a Midea Group vállalat áruival van tele, feltehetően háztartási gépekkel. Ez az első olyan háztartási árukat szállító vonat, amit egy helyi vállalkozás használ, mióta Kuangtung 2015-ben megnyitotta a Kína-Európa teherszállítási szolgáltatást.

Illusztráció Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Yuan Jingzhi

Az Origo is hírt adott arról, hogy tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el a Kína és Európa közti vasúti teherforgalom. 2020-ban rekord számú, összesen 12.400 tehervonat közlekedett Európa és Kína között, a szállított konténereket nézve ez 50 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

A Dél-Kínából közlekedő Sinotrans által üzemeltetett tehervonatok száma 2020-ban elérte a 686-ot, ami körülbelül 3 milliárd dollár értékben szállított árut.

A 2011-ben elindított Kína-Európa vasúti szolgáltatás az Egy út, egy övezet program szerves része, melyet 2013-ban jelentett be Hszi Csi-Ping elnök. Azóta 140 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott a projekthez. Az "új selyemút" néven is emlegetett kezdeményezés célja a kapcsolatok és együttműködés fokozása Kelet-Ázsia, Európa és Kelet Afrika között, mellyel várhatóan a felére csökken az országok közti kereskedelem költsége.