Minden idők legmagasabb szintjét érte el 2020-ban a Kína és Európa közötti vasúti teherforgalom

Kína, tehervonat
(201119) -- BEIJING, Nov. 19, 2020 (Xinhua) -- A China-Europe freight train carrying medical supplies bound for Madrid of Spain departs from the city of Yiwu, east China's Zhejiang Province, June 5, 2020. (Photo by Lyu Bin/Xinhua)
Vágólapra másolva!
2020-ban rekord számú, összesen 12.400 tehervonat közlekedett Európa és Kína között, a szállított konténereket nézve ez 50 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Tavaly volt az első év, amikor két a lokáció közti forgalom meghaladta az évi 10 ezer vonatot. 
Vágólapra másolva!

A vonatforgalom több, mint 20 európai ország 90 városát fedte le.

A teherszállítás jelentősen megkönnyítette a koronavírus-járvány elleni küzdelmet,

mivel 76 ezer tonna, a járvány kapcsán megelőzési vagy ellátási célú eszközt szállítottak a vonatok, többek között Olaszországba, Németországba, Spanyolországba vagy éppen Lengyelországba.

2020 március végén hagyta el az első ilyen vonat Vuhant, és Németországba szállított orvosi eszközöket.

Yiwu és Madrid között szállít orvosi eszközöket egy tehervonat 2020-ban. Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lyu Bin

A Kína és Európa közti vasúthálózat fejlesztése a kínai kormány hosszú távú stratégiájának része, ami fontos mérföldköve az Egy út, egy övezet stratégiának, melynek célja az ősi kereskedelmi selyemút újjáélesztése. A vasút fejlesztésével lerövidül a szállítási idő, illetve a gyártási kapacitások fejlődéséhez is hozzájárulhat.