Járvány idején is segít az életbiztosítás - MNB pénzügyi sarok

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, január, tél,
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank "MNB pénzügyi sarok" rovat ezen cikke az alábbi kérdést járja körül: „A Covid miatt kórházban kezelt ügyfél után jár-e kártérítés a betegségbiztosítójától? Van-e kifizetés akkor is, ha a beteg esetleg elhunyna?" (G. Mihály, Edelény). Válaszol Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a hazai vezető biztosítók döntő többsége nyújt egészség- vagy életbiztosítás alapján kifizetést a koronavírus okozta megbetegedés vagy elhalálozás esetén. Legtöbbjük szerződéses feltételei eleve nem is zárják ki a járványhelyzetek miatti kártérítést. Olyan itthoni biztosító is akad, amelyik az elmúlt időszakban már módosított szerződéses feltételei alapján nem lenne köteles fizetni ilyenkor, ám nemrég méltányosságból mégis úgy döntött, hogy megteszi ezt.

Általánosságban tehát egy (élet)biztosítás megkötésénél két dologra érdemes nagyon figyelni:

arra, hogy a szerződéses feltételek szerint pontosan mikor, milyen esetre térít a biztosító, illetve, hogy milyen kizárásokat köt ki magának e dokumentumban.

Utóbbiak azok az esetek (pl. már megbetegedés után kötött biztosítás), amikor tehát nem jár pénz nekünk.

Magyarországon a kockázati életbiztosítások csak a biztosított elhalálozása esetén nyújtanak kifizetést annak kedvezményezettje vagy örököse számára. Az úgynevezett vegyes életbiztosításoknál ugyancsak biztosítási esemény a haláleset, ám ha az ügyfél a szerződés lejártakor is jó egészségnek örvend, az eltelt időszakra megtakarított és hozammal növelt összeget is fizetnek neki. Mindkét típusú konstrukció jótáll a koronavírus okozta elhalálozás esetén.

A koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatosan megnövekedett plusz kiadások fedezetének előteremtésében is segíthetnek a hazai biztosítási konstrukciók Fotó: Csudai Sándor - Origo

A biztosító helytállása alapesetben független attól is, hogy a járvány kezdete előtt vagy után kötöttünk-e életbiztosítást.

Figyelni kell viszont arra, hogy a biztosítók a szerződéses feltételeikben a biztosítás kezdete után – maximum 6 hónapig tartó – várakozási időt is kiköthetnek. Ha ezen időszak alatt betegedne vagy hunyna el a biztosított, akkor vagy egyáltalán nem járna kifizetés, vagy csak csökkentett összegű.

Az egészségbiztosítások révén is számíthatunk kifizetésre, ha a járvány miatt betegedünk meg, és lesznek esetleg szövődményeink.

A szerződéses feltételektől függően ilyenkor pl. kórházi napi térítésre, műtét miatti (akár nagyobb összegű) kifizetésre, esetleg akár a munkából való kiesés miatti jövedelempótlásra is jogosultak lehetünk.

Több egészségbiztosító korábban kizárta a fertőzés okozta betegségre való térítést, ám a Covid miatt itt is enyhítettek a feltételeken. Ennek része az is, hogy az eddigi akár 6 hónap helyett csak 14-30 nap türelmi időszakot kötnek ki. Ezzel együtt pár piaci szereplő a koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatos kockázati kizárás módosítását és várakozási idő csökkentését további feltételekhez kötheti, amelyekről célszerű az adott biztosítónál felvilágosítást kérni.

Friss kedvező változás, hogy sok biztosítónál immár nem kell személyesen intézni az egészség- vagy/és életbiztosítási szerződés megkötését.

Több társaságnál ugyanis a járvány nyomán online szerződéskötési lehetőségeket vezettek be.

Laptopunk, mobiltelefonunk vagy asztali számítógépünk segítségével élő videókapcsolat során, digitális aláírással köthetünk szerződést így a biztosítási ügyintézővel akár kockázati élet-, akár egészségbiztosításokra, illetve kiegészítő termékeikre is. Van, ahol még csak a meglévő (más biztosítással ott már rendelkező) ügyfélkörnek kínálnának ilyet, másutt viszont új érdeklődőket is várnak.

A cikk szerzője Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.