Ismét magánkézbe kerülhet a világ legrégebbi bankháza

tourism Horizontal
This picture taken on June 29, 2016 shows the Head Office of Monte dei Paschi di Siena Bank in Siena. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Változatlanul problémát jelent a toszkán Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank Olaszország számára, ezért - a hírek szerint - az olasz kormány megszabadulna tőle.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány idén tovább folytatja a küzdelmet Olaszország, egyben a világ legrégebbi bankjának privatizálása érdekében. A jelenlegi ingatag olasz politikai helyzetben ugyanis a politikusoknak nem egyszerű feladat megértetniük a választókkal, hogy a bank talpon maradásához további állami pénzre lehet szükség.

Gazdasági és politikai kihívás is az MPS helyzete

Az olasz kormány 2017-ben már kénytelen volt állami forrásokból megmenteni a bankot, és jelenleg az Európai Bizottságnál 2021 végére vállalt határidővel néz szembe a hitelintézet 68 százalékos részesedésének eladására.

Az MPS eddigi megmentését is olasz adófizetők euromilliárdjai bánták az elmúlt években.

A bankmentés visszhangja már Olaszország határain is túljutott, és egyben az EU számára is afféle tesztet jelent a banki szabályozások egységességének kérdésében. Azaz abban, mennyire következetesek az uniós intézményrendszerek a pénzintézetekre vonatkozó előírások és a magánvállalkozásoknak nyújtott állami támogatások tekintetében.

Az egyetlen helyes stratégiának, mely a szabályoknak is megfelelne, az MPS privatizációja tűnik.

Sok elemző úgy véli, hogy a bankot az eszközállomány tekintetében Olaszország második legnagyobb bankja, az UniCredit vehetné át. Az ilyen ügyletek azonban Olaszországban általában nem egyszerűek.

Róma jelezte, hogy hajlandó támogatni az MPS eladását. A bank nemrég jelentette be stratégiai tervét, ami szerint az olasz kormány vállalta, hogy megfelelő intézkedéseket és a megszilárdítást célzó tranzakciókat követően értékesíti az MPS-ben meglévő részesedését.

Olaszország széttöredezett bankszektorának bizonyos fokú konszolidációja már folyamatban van, amit az UBI Banca Intesa Sanpaolo általi felvásárlása mutat. Az Intesát azonban már túl nagynak tartják ahhoz, hogy az MPS-t is átvegye.

Így került képbe az UniCredit, amely mellett a többi olasz bankot már túl gyengének vagy kicsinek látják a felvásárláshoz.

Egy külföldi bank általi felvásárlás pedig politikailag lenne nehéz megoldás, mégha működne is.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az MPS-t egyszerűen csak oda kellene úgymond "ajándékozni" az UniCreditnek.

Zavaros előélet után jött a korábbi állami mentőöv

Az MPS-t 2017-ben államosították Olaszország egyik legnagyobb pénzügyi botránya után, amikor kiderült, hogy a bank 2008 és 2012 között több száz millió eurónyi veszteséget titkolt el speciális szerződésekkel.

A vevők iránti vonzerejének fokozása érdekében a bank jóváhagyta a mérlege megtisztítására vonatkozó tervét 8,1 milliárd eurónyi rossz hitelállománya eladásával. A kormány az eladást egy olyan rendelkezéssel is támogatná, amely mintegy 2,5 milliárd eurónyi adóhalasztást biztosítana a vevőnek.

Az MPS azonban 10 milliárd eurónyi követelést is felhalmozott az elmúlt évek során, emellett továbbra is tőkehiánnyal küzd. A bank 2021-2025 közötti stratégiai terve 2-2,5 milliárd eurós tőkeemelésre számít a becsült hiány pótlására. Az olasz kormány azonban nyomással szembesülhet a pénzügyi rendezésre vonatkozóan, miközben cél, hogy az ügylet költségsemleges legyen az UniCredit számára.

Az ideális megoldás a korábbi milánói bankmentésekre hasonlítana, amelyeket 2017-ben 1 euróért mentettek meg, és értékesítettek az Intesa Sanpaolo számára.

Ez az üzlet, amelyet az UniCredit soros elnöke, Pier Carlo Padoan - aki akkoriban Olaszország pénzügyminisztere volt - vezényelt le, az adófizetők számára több mint 5 milliárd euróba került. Bár a két eset összevetése annyiból sántít, hogy az MPS a venetói bankokkal ellentétben nem áll felszámolás alatt. Az MPS UniCredit általi átvétele körül azonban nincs kitapintható politikai egység.

Az olasz Monte dei Paschi bank központi épülete Sienában - a fényes jövője még messze van Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Sőt, egyes törvényhozók szerint reálisabb lehetőség lenne fiókok eladása más olasz hitelintézeteknek, amellyel csökkentenék a bank méretét és megőriznék az állami részesedést. Mások úgy vélik, hogy az MPS-nek nyilvános szerepet kell játszania Olaszország gazdasági fellendülésében a koronavírus-járványt követően.

Ezek a lehetőségek azonban ütköznének az EU állami támogatásokkal és bankokkal kapcsolatos szabályaival.

Ráadásul nem oldanák meg az MPS súlyos örökségének problémáját sem.

Az MPS-ről dióhéjban

Az 1472. március 4-én Sienában, a város magisztrátusa által alapított olasz Monte dei Paschi bank jelenleg 2.032 belföldi banbkfiókkal és 41 külföldi fiókteleppel rendelkezik. A világ legrégebb óta működő bankháza megalapítása óta folyamatosan működik. Az olasz nemzetállam kialakulásával az MPS az egész országra kiterjesztette a működését, és elsőként nyújtott jelzálogkölcsönöket olasz állampolgároknak.

Napjainkban az MPS a negyedik legnagyobb kereskedelmi, lakossági szolgáltatásokat nyújtó bank Olaszországban. Ehhez persze - ahogy a világ számos más nagybankja is - kormányzati segítséget is kapott, mellyel elkerülték a leállást.

Úgy tűnik tehát, hogy az MPS privatizálása az egyetlen, bár kétségkívül fájdalmas megoldás.

Az uniós szabályozóknak felügyelniük viszont szoros felügyelettel kellene követniük a folyamatot, Olaszországnak további esetleges mozgásteret adva a koronavírus-járvány okozta válság közepén.