A bankkártyával rendelkező felnőttek fele, ahol csak teheti, kártyával fizet

bankkártya telefon mobil mobiltelefon fizetés kártya paypass PayPass érinés fizetés pénz
CONTACTLESS PAYMENT Woman paying with mobile phone. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
Akinek bankkártyája van, azok közül minden második ügyfél ahol csak teheti, bankkártyával fizet - áll az OTP Bank megbízásából elvégzett kutatásban. A 18 évnél idősebbek csupán 16 százaléka részesíti előnyben a készpénzes fizetést a bankkártyás vagy mobiltelefonos fizetéssel szemben - írja a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

A 2020-as évben a koronavírus-járvány miatt lecsökkent a bolti vásárlások, cserébe viszont megnövekedett az internetes vásárlások aránya. Aki üzletben fizetett, az egyrészt élvezhette az 5000-ről 15000 forintra megnövelt érintéses limit előnyeit, vagyis ekkora összegig nem kell PIN kódot megadni, másrészt használhatta a hazai bankok mobilfizetési szolgáltatásait is a kártya helyett.

Ez utóbbinak az a logikája, hogy így kettő helyett (kártya és mobil) csak egy eszközt kell fertőtleníteni.

Az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatás szerint a felnőtt lakosság nagyjából 80 százaléka rendelkezik bankkártyával, és az említettek 57 százaléka ahol csak teheti, a kártyás, vagy a mobiltelefonos fizetést választja. A készpénzes vásárlásokat a felnőtt lakosság mindössze 16 százaléka részesíti előnyben a bankkártyás vagy mobilos fizetéssel szemben, míg a megkérdezettek 27 százaléka egyaránt használja a készpénzes és az elektronikus fizetési lehetőségeket.

A vírusjárvány miatt megnövekedett a mobiltelefonnal fizető ügyfelek aránya Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Hideg Noémi, az OTP Bank Kártya Elfogadói és Fejlesztési Főosztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az idén január 1-től elindult törvényi kötelezettség, mely szerint

minden online pénztárgép mellé kötelező az elektronikus fizetés biztosítása

(jellemzően a bankkártya-elfogadás ebben a befutó), a kártyabirtokosoknak nem kell elállniuk a vásárlástól azért, mert nincs náluk készpénz. Ez a szituáció ugyanis a kártyabirtokosok 56 százalékával előfordult már.

A bankkártya mellett azonban többféle elektronikus fizetési lehetőség is a kereskedők és a vásárlók rendelkezésére áll az elektronikus fizetés törvényi feltételeinek való megfelelésre, köztük olyan is, mely a tavaly elindult azonnali fizetési rendszert használja.

Az OTP Banknál a törvény hatására érezhető igénynövekedést mértek a bankkártya terminálok igénylésében, az elektronikus fizetési forgalom pedig a tavalyi év utolsó hónapjában csaknem 10 százalékkal nőtt a 2019. decemberihez képest.

Forrás: Növekedés.hu